Zenon, Kıbrıslı

MÖ 336-264

 

 

                Grek Düşünürü..

                Atina..

            Platon'un (ö.347) Sebze Bahçesi’ne Xenokrates (ö.314) kurulmuştu. O’nun karşısında Epikuros'un (ö.270)  kiraladığı bir Başka Sebze Bahçesi.  Antisthenes'in (ö.368) kurduğu Kynik Okul’un Başına Krates geçmiş, Stilpon, Megara Okulu’nun Yeni Hocası. Krates Hocası...

                Zenon Kıprıs’tan 314 de Atina’ya gelip İlkin Kynik Okul’dan Kratylos’un, sonra Megara Okulu’ndan Stilponla Diodoros’un, daha sonra da Akademi’den  Polemon’un (340-273) Öğrencisi oldu. Bundan dolayı Zenon’un Öğretisi Geniş Çap’ta Kynik Ögeler taşır. [1]

                Atina’ya geldiğinde Xenophon’un Sokratesten Anıları’nı ve Platon’un (ö.347) Sokrates’in Savunması’nı okumuştu. Sokrates’in (ö.399) Bilgeliği’ne ve hele O’nun Düşüncesi’yle Hayatı’nın Uygunluğu’na Hayran olmuş.

                O’na göre de en Büyük Erdem Bilgelik’tir. Ancak Bilge olandır ki İyi ve Mutlu yaşayabilir, Us’a ve Doğa’ya (bu iki Kavram onda Eşittir) Uygun davranabilir. Sokrates de olduğu gibi Erdem yani Ethik temel bilgi’dir.

Öğrenimini bitirdikten sonra Zenon,  Atina’da Stoa Poikile Meydanı’nda Direkler arasında kurulmuş bir STOA ( Resim Galerisi)  da kendi Okul’unu açtı.      

                Stoa Okulu’nun Kurucusu olarak anılırsa da Stoa Öğretisi sadece O’nun Ürünü değil. Bir Düşünürler Dizisi’nin Ürünü’dür.

                Zenon Filosofi’yi üçe ayırıyor:

                Mantık, Fizik (metafizik ) ve Ethik.

                Mantık Fiziği, Fizik de Ethik’i temellendiriyor. Stoa Öğreti’sinin Temel Kavramı olan Doğa’ya Uygun Yaşama Kavramı böylelikle temellenmiş olur.

                Erdem’i de Teorik ve Pratik olarak ikiye ayırır. Teorik Erdem Nesneler’in Özü üstünde doğru Bilgi edinmek, Pratik erdem ise Us’a ve Doğa’ya Uygun yaşamaktır. Bu iki Erdem Türü birbiriyle sıkıca Bağımlı’dır. Nesneler’in Özü üstünde Doğru Bilgi edinilemezse, Us’a ve Doğa’ya Uygun davranılamaz.

                Epikuros (ö.270)  gibi, bir Yaşama Biçimi Kurma Yolundaydı. İnsanlar, Kuramsal Düşünce’den bıkmışlardı. Kuram’ın içinden İşlerine yarayanı Seçme’ye çalışıyorlar. Varlığın İlk Nedeni hala araştırılıyorsa artık bu, Yaşama’nın Amacını değerlendirmek içindir. Bu amaç, Zenon'da da Bilgelik olmakta Devam ediyor. Gerçekte, Antik Çağ’ın hangi Öğretisine bakarsak bu Amaçta birleştiğini görürüz. Bilim Mutlu Yaşamak için istenir. En Yüksek Erdem, İyi ve Mutlu yaşamaktır.

                Zenon da bu Amaca varmak için bir Yol arar. Mutlu olmak için Bilgeliğe nasıl erişeceğiz?

                Teorik ve Pratik Erdem’i elde ederek. Teorik Erdem, Eşya’nın Mahiyeti üstünde Doğru Bilgi edinmektir. Pratik Erdem, Us’a Uygun davranmaktır. Bu iki Erdem birbirlerine Bağlı’dırlar. Eşya’nın Mahiyeti Üstünde Doğru Bilgi edinemezseniz Us’a Uygun davranamazsınız.[2] Bilgi’ Değeri Pratik Yararındadır.

                Davranışlar’ımızdan edindiğimiz bu Açık Bilgi Sonu’nda, Us’a Uygun olup olmadığını Nasıl anlayacağız. Burada Zenon’a göre 4 Temel Teorik Erdem Ölçüsü var:

                Phronesis: Doğru seçme

                Andreia: Sabır’la katlanma

                Sophrosyne: Ölçü’lü olma

                Dikaiosyne: Adalet’le paylaştırma

                Bütün bunları yaptığımızı nasıl bilebiliriz? Doğa’ya Uygun davranarak. (Naturam sequi).

                Bilgiler, Duyumlar’la algılanan Dış Etkiler’in İzlenim ( Gr.Tuposis) leridir. Düşünce (Gr. Phantasia )  bu İzlenimler’in Kavram (Gr. Katalepsis )laşmasıyla oluşur. Zenon’un Değimi’yle Phantasia kataleptike’dir. Bu Tasarımlar’ın Sanı (Gr. Doxa) lardan arınmış Doğru Bilgi (Gr. Episteme) olup olmadıklarının Ölçütü Us’a Uygunluklarıdır.  Us’a Uygunluğun Ölçütü ise Doğa’ya Uygunluk’tur. Doğa’ya Uygun olan ,Us’a da Uygun olur. Çünkü Us da bir Doğa Ürünü’dür, Us’un Bütün Düşünceleri Doğa’da olup bitenlerin onda Yansımasından başka bir Şey değildir.

                Stoa Okulu şöyle Kalıcı bir İlke’ye vardı. En Doğru seçen, Sabırla katlanan, en Ölçülü ve en Adaletli Üleştirici Doğa’dır, Madde’dir. Doğalaşan Bilge, bir Kaya Parçası’nın Mutluluğu içindedir. Hiç bir Şey onu sarsamaz ve yıkamaz. Us’a Uygunluğun Ölçüsü, Doğa’ya Uygunluk’tur. Çünkü Us da bir Doğa Yaratısı, bir Madde Ürünü’dür ve Us’un bütün Düşünceleri Doğa’da olup bitenlerin Yansımasından başka bir Şey değildir. Tasarımlar’dan ve Sanılar’dan Kurtulmuş bir Us, Açık seçik Doğa Bilgisini edinebilir. Açık Seçik Doğa Bilgisi de, İnsan’a, yaşamak ve Mutlu olmak için en Doğru Ölçü’yü verecektir. Genelleşme Tutkusu’na kapılmaksızın, yeterince çekinerek, Stoa Öğretisi’nden, bu Sonucu çıkarabilir. İnsan’ın Bağımsızlığı, Özgürlüğü ve Eşitliği hep bu Temele dayanmaktadır. İnsanlar arasına Ayrılıklar sokan - Kadın Erkek, Varlıklı Yoksul, Köle Efendi, Ulus-Din - gibi Bütün Ölçüler, Doğal Ölçü karşısında silinip gitmek Zorunda’dır. Doğa’nın Çocukları Kardeş’tirler. Eşit’tirler, Bağımsız’dırlar. Aynı Doğa’ya Bağlı olmak, Birey’i Humanitas'a ve Kozmopolitismus’a (Evren yurttaşlığına) götürür.

                ‘Doğa’ya Uygun davranmak .. Bu Erdem Bilgelik için yeter (Gr. Autarkeia ). Eksiksiz bir Mutluluğa sağlar ‘ demişti. Bunun dışında kalan ve İnsanlar’ın Değer verdiği Zenginlik, Saygınlık, Ün, Bedensel Zevkler, hatta Hayat’ın kendisi bile Değer (Axia ) taşımaz. Bütün bunlara İlgisiz (Adiaphoron) kalmak gerekir. Bütün bunlar istenebilir, hatta kimi Durumlar’da istenmelidir de. Ama bunların hiçbiri Mutlak İyi değildir., hepsinden vazgeçilebilir,Eerdemdense vazgeçilemez. Doğa’ya ve Us’a Uygun davranmak bir Ödev ( Gr. Kathekon )dur.  Demek ki Erdemli olmak İnsanlığın vazgeçilmez bir Şartı’dır.

                Zenon’a göre Gerçek olan, Doğal olan yani Maddi (Gr. Hyle ) olan’dır. Bu Madde, bir Neden ya da Etken (Gr. Aiton ) le devinir. Zenon buna kimi yerde Tanrı, kimi yerde Doğa diyor ve böylelikle bu Kavramları de özdeşleştirmiş oluyor. Us=Doğa =Tanrı=Ateş.

                Zenon Monist ve Materyalist bir Metafizik geliştiriyor ki, Eğer Düşüncesine bir Metafizik gerekiyorsa bu, gelmiş geçmiş tüm Metafizikler’in en Us’a Uygunudur. Bu nedenle Stoacılık Panteist’tir.

                Zenon’a göre Doğa’nın  Özü Ateş (Gr. Pyr ) tir.[3] Bu Bayağı bir Ateş değildir. Bir Ateş-Doğa, Yaratıcı bir Ateş’tir. Kendindeki Tohumlar’dan[4] yine kendisini yaratmaktadır.

                Zenon İntihar etti.

 

STOACILIK

 

İntihar’ından sonra  Okul’un Başına Kleantes (331-233) geçti. Mistik yapılı bir Atlet’ti. Zenon’un Öğretisi’ne Dinsel bir Anlayış getirmeye çalıştı. O da İntihar etti.

Okul bir Süre Khrisippos (280-206) nın Yönetimi’nde kaldı.

Daha sonra Panaitios (180-110) ve Poseidonios  (135-051) ,Öğreti’ye Platon (ö.347) ve Aristoteles (ö.322) Düşüncelerini ekledi.

Panaitios, Roma’nın Ünlü Komutanı Scipio’nun; Stoacı Diodotos da Roma’nın  Ünlü  Devlet adamı Cicero’nun Arkadaşıymış. Okul’un Roma’ya yerleşmesinde bütün bu Dostluklar’ın Etkisi var. Roma Stoalaşırken Stoa da Romalılaşmıştır. Stoa’nın Ünlü Doğa’sı bir süre sonra Roma’nın Ünlü Doğal Hukuk’unu  oluşturmaya başlar.

                Stoa Öğretisi Hellenistik Çağ’ın en Önemli Filosofi Sistemi’dir. Roma’ya da sıçrayacak ve orada Tek Egemen Öğreti olarak Varlığını Uzun Yıllar sürdürecektir. Cicero, Senecca, Epiktetos ve Marcus Aurelius’un Ellerinde sürdürecektir.


 


[1]           Zenon da Kynikler de olduğu gibi İnsan Bağımsız olmalıdır. Doğaya Uygun Yaşama’lıdır. Zenon da Kynikler gibi sansüalist’dir.

[2]           Hume-Kant,Mill ile bu Düşünce Pragmacılığı doğurdu.

[3]           Herakleitos Etkisi.

[4]           Gr.Spermatikoi,