Marcus Tullius Cicero

MÖ 106-43

 

 

             Roma’lı Düşünür.

Senatör ve Konsül seçildi. Caesar’ın Ölümünden sonra (MÖ 44) Antonius’e karşı Koz olarak oynayabileceğini sandığı Genç Octavianus’u  tutmuş, oysa Octavianus, Antonius’le birleşince bir Yıl sonra kaçarken yakalandığı Kaieta’da öldürülmüştür.

                   Tarihin en Ünlü Hatiplerinden sayılır. Filosofi Alanı’nda Kişisel bir Görüş’ü olmamakla beraber, Cicero bütün  Grek Filosofisi’ni Roma'ya tanıttı. Özellikle Stoacılığı..[1] Diodotos'un Yakın Dostu’ydu.  Grekçe ile Stoacılığı O’ndan öğrenmiş olabilir. Filosofi tutumu Epikuros-Platon-Stoa Karışımı’dır ve Eklektik’tir.

                   Roma (Latin) Filosofi Dili’nin Kurucusu’dur. Batı Dilleri’nde kullanılan Filosofik Terimler’inin Kökleri’nin çoğu O’nundur. Grek Filosofi Dili’nin Kurucusu Aristoteles olduğu gibi.

Eserleri, Antikçağ Grek Filosofisi’ni aydınlatan ve birçok Grek Düşünürleri üstüne Bilgi veren en Önemli Kaynaklar’dır.

 Halk’tan geldiği halde Soylular’ı tutmuş ve Soylular’dan geldiği halde Halkı tutan Katilina’ya (ö. MÖ 61)  karşı çıkmıştır. Katilina, Halk’a Toprak dağıtılmasını ve Faizler’le altından kalkılamayacak Derecede kabaran Borçlar’ının silinmesini istemekteydi. Buna karşı Cicero, Ünlü Polemikler’inde Devlet’in Görevi’nin Özel Mülkiyeti korumak olduğunu ileri sürdü ve ‘Borç olarak verdiğim Paramı Köylü’den geri istememeliymişim, bu da ne demek oluyor?’ diye sordu.

Bunun ne demek olduğu Katilina Ayaklanması’yla bir Derece’ye kadar anlatılmışsa da Cicero Sonuna kadar Özel Mülkiyet’in Savunucusu kalmıştır. Şöyle der:

‘En Gerçek Kanun, Doğru Us’dır. Doğru Us, Doğa’ya uygun, Bütün Varlıklar’da aynı, değişmez, yok olmaz bir Güç’tür. O bize Görevimizi gösterir. Namuslu Adam, onun Buyruk ve Yasaları’na Kulaklar’ını tıkamaz. Bu Kanun, hiç bir Değişme tanımaz; Atina'da başka, Roma'da başka değildir. Bu, bütün Zamanlar’da ve Bütün Ulusları yöneten tek ve aynı Kanun’dur.’  [2]

 

                 Eserleri:

                 -De oratore,

                 -Brutus de claris oratoribus,

                 -Orator,

                 -De republica,

                 -De legibus,

                 -De finibus bonorum et malorun,

                 -Tusculanae disputattiones,

                 -De officiis,

                 -Cato Maior sive de senectute,

                 -Laelius sive de amıcitia,

                 -Consolatio,

                 -Hortensius,

                 -Questiones Academicae,

                 -De natura deorum,

                 -De divinatione,

                 -De amicita,

                 -Bütün Eserleri’nin Toplu Basımı bir çok kez yapılmıştır:

                 J.V.Lecrere Çevrisi Oeuvres completes de Ciceron Adıyla 1872 de Paris’te 36 Cilt basıldı.

 

 


[1]        Roma Stoacılığı:

         Roma Stoacılığı, Roma'ya Panaitos'la komutan Scipio 'la girdi. Cicero, Seneca, Epiktetos ve İmp. Marcus Aurelius'ca temsil edildi.

[2]        De Republica, 3. kitap, XXII