Stilpon 

MÖ 300lü Yıllar

 

 

             Grek Düşünürü..

     Megara’lı Eukleides (450-380) tarafından Sokrates (ö.MÖ 399) ile Parmenides (ö. MÖ 504)in  Öğretileri’ni birleştirmeye çalışan Sokratesci Okul olarak kurulan Megara Okulu’nu  Öğretmeni Diogenes’ten (ö.MÖ 323) sonra Stilpon sürdürdü. Okul ayrıca Sokrates’in Dialektik Tartışmacılı’ğını Aşırı ve bir Amaç olacak biçimde kullanıp geliştirdikleri için bu Okul’a Ecole eristique [1] diye de anılır. [2] Eukleides (ö.380), Sokrates’in Ahlak’ını Elea Öğretileri ile birleştirmeye çalışarak Metafizik bir Temel’e oturtmak istemişdi. Megara Okulu, Sokratesci Okullar arasında, Sokratesin  Dialektik Tartışmacılığı’nı Aşırı bir Amaç olacak Biçimde kullanır.

 

                Stoacı Zenon (336-264)ve Pyrrhoncu (365-275), Timon’a (322-230) Başkanlık etti.

 

                Eserleri:

                -Diogenes Laertius’un (ö.MS 220)  anlattığına göre 9 Dialog’tan oluşuan bir Eser’i vardı.

               

 

MEGARA OKULU

Eristik/Didişim Okulu

 

MÖ 3??-296 Diodoros Kronos Megara Okulu
MÖ 3??-2?? Stilpon      Megara Okulu
MÖ 300 lü yıllar   Kleinomakhos     Megara Okulu
MÖ 300 lü yıllar Eubulides            Megara Okulu
MÖ 200 lü yıllar Apollonios    Megara Okulu

          Megara’lı Stilpon, Miletos’lu Ebulides, Diodoros (Ö.296), Bryson, Dioklides, Pasikles, İkhtyas vb. gibi Düşünürler’ce izlenen Öğreti’ye göre Parmenides’in Bir’iyle, Sokrates’in İyilik’i Aynı Şey’dir. Varolan ,Bir olan’dır. Bu Biricik Varlıksa tüm İyilik’tir. Demek ki Gerçek, İdea’dır ve Maddi Dünya, bir Görünüş’ten İbaret’tir. Elea’lı Zenon’un söylediği gibi Gerçek, Hareketsiz’dir.

Stilpon çok başarılı Dialektik Konuşmaları’yla bu Okul’un en Büyük ve en Önemli Temsilcisi sayılıyor. Filosofi Tarihçisi Alfred Weber Megara Okulu için ‘Stilpon’un Ünlü kıldığı Okul’ der.

Megara’lılar’ın bu Öğreti’si Metafizik Alan’da ilerleyerek Stoacılık yoluyla Pavlusculuğa, oradan Batı Düşüncesi’nin Önemli Ayakları’ndan biri olmaya başlayacaktır. Stoacılığı kuran Zenon da, Stilpon’la Diodoros Kronos’un (Ö. 296) Öğrencisi’ydi. Pyrrhon’cu (365-275 ) Septisizm de Megaralılar’ın Etkisi’yle gelişmiştir.


[1]           Didişimcilik Okulu

[2]           Mantık oyunlarıyla sürdürülen çekişmeli tartışma, Megara Okulu’nun tartışma yöntemi.. Didişim, Grekçe kavga ve tartışma anlamlarına gelen eris sözcüğünden türetilmiş ve Antikite Felsefesi’nde tartışma ustaları Sofistler, Şüphe ve eleştirinin gereği saydıkları Dialektik bir tartışma yöntemiyle çalışmışlardı. Nitekim onların arasından  yetişen  Sokrates de bu  yöntemi kullanmıştır. Ne var ki  Eristik, Sofistlerin genç kuşaklarınca bir boşsözcülük oyununa dönüştürüldü. Eukleides’in Okulu bu sanatı bir hayli geliştirdi. Eristik bu anlamda Dialektik ile karıştırılmış ve Megara Okulu’na Diyalektikçiler de denilmiştir. Oysa tartışmayı, konuşmayı  tartışarak yürütme , diyalektikte bir araç, eristik de ise bir amaçtır.