Galileo Galilei

1564-1642

 

            İtalyan Bilgin.. Bilim Edebiyatı’nda Galile diye anılır.

               Astronom ve Fizikçi.. Padua Üniversitesi’nde Matematik Profesörü’ydü. Fizik, Matematik ve Astronomi Alanı’nda çok Büyük Buluşlar’a imza attı. Dinamiğin Kurucusu.. Atalet Yasası’nı ve Rölativite İlkesi’ni ortaya koydu. Deneyimsel Bilim Yolunu açtı. Fizik’te hala kullanılagelen Araştırma Yöntemi’ni buldu.

               Kendisine gelinceye kadarki Bilim Alanı’nda Tek Otorite sayılan Aristotelese (ö. MÖ 322) karşı çıktı, Dogmatik Skolastik’le savaştı. Roma Engiziyonu’nun Eline düşmeyi bile göze alarak Dogmalar’a ilk Büyük Darbe’yi indirdi.

               Çağını aşan Görüşler’e Sahip’ti.. Evren’in ve Madde’nin Başlangıçsız ve Sonsuz olduğunu, Doğa’nın Birliğini savundu.. Kopernikus’un Hellosantrik  Sistemi’ni doğruladı.

               Kendisine kadar Bilim’de sorulagelen Aristoteles’in Niçin Sorusunu nasıl’a çevirmişti. Aristoteles (ö. MÖ 322) Bilimi’nin Amacı, Olaylar’ın Niçin Meydana geldiğini açıklamaktı, Galile’yle başlayan Çağdaşbilim’in Amacı ie nasıl’ı Açıklama’yı amaçladı.

               Aristoteles, Cisimler’in Doğal Durumları’nın Sukunet olduğunu sanıyor ve onları Hareket ettirmek için bir Etken’in gerektiğini düşünüyordu. Galile Tersini savundu. Cisimler’in Hareketli veya Sakin Görünüşleri Hız Farlılıkları’ndan doğuyordu. Sukunet Sıfır Hız’da bir Hareket’tir. Oysa Aristoteles Sıfır Sayısı’nı Yokluk sayıyor ve onun Miktar değil bir Vasıf olduğunu ileri sürüyordu.

               Galile Eğik Düzeyler üstünde Küçük Toplar’la yaptığı Deneyler’de, diyelim Dağ’ın Tepesi’nden kopan bir Kaya Parçası’nın, eğer Sürtünme Etkisi’yle yavaşlayıp bir Engel’le karşılaşmazsa Sonsuz’a kadar yuvarlanacağını varsaymıştı. Diyelim ki Oda’mızın bir Köşe’sinde duran Masa da eğer Biz onu itip çekmezsek kendiliğinden Oda’nın diğer Köşe’sine gitmezdi. Galile’in Atalet’i (inertie) bu Anlam’dadır. Durgunluk ya da Dinginlik, belli bir Hız’da Denge’de kalmaktan İbaret’tir. Atalet Yasası, Cisimler’in Hareket Değişikliğine karşı Dirençler’ini belirtir. Genellikle ‘Dış bir Güç tarafından zorlanmadıkça, her Cisim olduğu yerde durur, ya da Doğru bir Çizgi üstünde Hareket’ini sürdürür.’ Formul’uyle Dile getirilir.

               Kullandığımız bir Araba, bir Dönemeci Hız’la dönerse, bu Yasa’nın Gerçekliğini kendi Beden’imizde de duyarız. Sol’a dönmüşsek Sağ’a, Sağ’a dönmüşsek Sol’a yıkılırız. Çünkü Gövde’miz Doğru bir Çizgi üzerinde Hareketini sürdürmek ister, Arabamız Köşe’yi dönerken karşı bir Etki’de bulunur, Beden’imizse bu karşı Etki’ye Atalet Direnci gösterir.

               Önce Newton, sonra Einstein bu Buluş’tan çok Önemli Sonuçlar çıkardılar. Atalet Gücü’nün İvme (Ta’cil), Geri Tepme, Merkezkaç vb. gibi Çeşitli Biçimleri vardır.

               Gerçekte Newton’un Yerçekimi Adını verdiği Olgu da Atalet’in bir Biçim’inden başka bir Şey değildir. Örneğin Hız’la dönen bir Atlıkarınca’daki Adam, Gövde’sinin, Atlıkarınca’nın Merkeziden dışarıya çekildiğini duyar. Oysa bu Duygu, Doğru bir Çizgi üstünde gitmek isteyen Gövde’nin bir Merkez Çevresi’nde Dönme Etkisine karşı gösterdiği Atalet Tepkisi’dir.

               Einstein, Galile’nin  bu Keşf’inden Yola çıkarak, Yerçekimi’nin gerçekte Cisimler’in birbirlerini  Çekmeleri olayı değil, bir Alan üstünde Cisimler’in izledikleri Yollar Olayı olduğunu gösterdi.

               Galile, Pizza Katedrali’nin Tavanı’nda Asılı Lamba’nın Sallanışı’ndan, Salınımlar’ın Eşzamanlı olduğu ve Sarkaç’ın Zamanı belirtmede kullanılabileceği Sonucunu çıkardığında daha 19 Yaş’ındaydı.

               Cisimlerin Düşme Yasaları’nı 1602 de buldu.

               Boşluğa atılan bir Mermi’nin Parabolik bir Yörünge çizdiğini 1638 de ortaya koydu.

               Ses Yüksekliği’nin Frekans’la İlgili olduğunu, Müzik Aralıkları’nın Frekans’la Orantılı bulunduğunu, titreşen Teller’in Rezonansı’nda Duraklı Dalgalar’ı aynı Yıl’da açıkladı.

               Sıvılı Termometre’yi ilk kullanan, Birleşik Kaplar Yasası’nı bulan da O.

               1609 da kendi Adını taşıyan Iraksal Mercekli Dürbün’ü yaptı, Gök Cisimleri’ni İnceleme’ye başladı. Gök’te  gördükleri ve buldukları sayılamayacak kadar çoktur.

               1612 de ilk Mikroskop’u buldu.

               Gözaltı’nda tutulmuş, Küçük bir Kasaba’da oturmak Zorunda kalmıştır. Hayat’ının Son Yılları’nı Büyük Sıkıntılar içinde geçirdi.

 

               Eserleri:

               -Operazioni die composso Ceometrico e Militare,[1]

               -Sidereus Nuncius Magna Longeque Admirabilia Spektacula Prodens, [2]

               -Discorso Intorno Alle Cose Che Stanno in su l’Acqua et Che in Quella si Muovono, [3]

               -Storia e Dimostrazioni Intorno Alle Macchie Solari e Loro Accidenti, [4]

               -Saggiatore nel Quale Con Bilancia Asquisita e Giusta si Ponderano le Cose Contenute Nella Libra Astronomica e Filosofica  di Lotario Sarsi, [5]

               -Dialogo Sapra i Due Massimi Sistemi del Mendo, Ptplomaico e Copernico, ( İki Büyük Yer Sistemi, Ptolemaisos ve Kopernik sistemleri üzerine Konuşmalar), [6]

               -Discorsi e Dimostrazioni Matematische Intorna e Due Nuove Science Attenenti Alla Meccanica, (Mekanikle İlgili İki Yeni Bilim Üstüne Matematik Konuşmalar ve Tanıtlamalar), [7]

               -Le Opere di Galileo Galilei, (Bütün Eserleri), [8]20 Cilt,


 


[1]        1606,

[2]        1610,

[3]        1612,

[4]        1613,

[5]        1623,

[6]        1632,

[7]        1638,

[8]        1890-1909,