Albert Einstein

1879-1955

 

            Alman Bilgini.. Yahudi Asıllı. Fizikçi, Matematikçi, Astronom ve Filozof.

               1921 Yılı Nobel Fizik Ödülü’nü aldı.

               Hitler Zamanı’nda Almanya’dan ayrılıp Amerika’ya yerleşmek Zorunda kaldı. Çeşitli Üniversiteler’de Profesörlük yaptı. Özel ve Genel Rölativite Teorisi ile Çağdaş Materyalist Filosofi’nin bir çok Dayanakları Bilimsel olarak tanıtlandı diye düşünülür.

               New York’ta Riversite Kilisesi’nin Duvarları’na konulacak Resimler planlanırken Dr. Harry Emerson Fosdick, Dünya’nın Büyük Bilim Adamları’na Bilim Tarihi’nin en Büyük 14 Bilgin’inin Adlarını bildirmeleri yazmıştı. Gelen Karşılıklar Değişik’ti. Çoğunda Arkhimedes, Eukleides, Galilei ve Newton bulunuyordu. Ama Her Liste’de bulunan Tek Ad vardı: Albert Einstein.

               Batı Düşüncesi’ni ve Bilimi’ni 2000 Yıl Boyunca Etkisi altında tutan Aristoteles, belli İlkeler’den Yola çkıp Usavurma’yla Temel Gerçekler’e varılacağına inanmıştı. Örneğin Evren’deki Herşey’in Uygun bir Yeri bulunduğu Belli bir İlke’dir. Aristoteles’in Uslamlamasıyla, Cisimler Yere ait oldukları için düşerler ya da Duman Göğe ait olduğu için Göğe çıkar Sonucuna varılabilir. Aristoteles Bilimi’nin Amacı Olaylar’ın Niçin Meydana geldiğini açıklamaktır. Çağdaş Bilim ise Galileo Galileinin Olayların Nasıl olduğunu açıklamaya başlamasıyla doğdu. Bütün Başarıları Dogmalar’a inanmamaktan kaynaklanan Einstein, Sağduyu’nun 18 Yaş’ından önce Zihin’de depolanan Önyargılar’dan başka birşey olmadığını anlamıştı. 18 Yaş’ından sonra karşılaşılan her Yeni Düşünce’nin, bu tartışılmadan Kabul edilen Kavramlar’la savaşması gerekiyordu. O tanıtlanmamış olan hiçbir İlke’yi Açık ve Belli saymadığı içindir ki Derinler’de yatan Doğa Gerçekleri’ne daha iyi inebildi.

               Hareketli Saatler’in yavaşladığını, Hareket Hali’nde olan Çubuklar’ın küçüldüğünü varsaymak, bunların yavaşlamadığını ve küçülmediğini varsaymaktan daha mı Garip’tir, diyordu? Klasik Fizikçiler’se yavaşlamamayı ve küçülmemeyi Doğru sayıyorlardı. Çünkü Günlük Hayatlar’ında bu Değişiklikler’i gösterecek Hızlar’la karşılaşmıyorlardı. Bir Otomobil’de, bir Uçak’ta ve hatta bir Roket’te bile bir Saat’in yavaşlaması ölçülemeyecek kadar Küçük’tür. Ancak Hızlar Işık Hızı’na yaklaştığı Zaman Relativite Etkileri görülebilir. Bu Nedenle onun Teoriler’i Klasik Fizik’le çatışmaz. Ancak onları Alışılmış Hayat’da doğru kalmakla sınırlar.

               İzafiyet Kuramları’ndan önce Bilginler, Evren’i, içinde Madde ve Enerji bulunan bir Leğen gibi düşünürlerdi. Madde Durgun’du, Elle tutulurdu ve Kütle denilen bir Özleliği vardı. Enerji’yse Göz’le görülmez ve Kütlesiz sanılırdı. Einstein Kütle ve Enerji’nin Aynı Şey olduğunu kolaylıkla tanıtladı. Bu önceleri bu ikisini ayıran Metafizikçiler’i Şok etti. Harekette olan bir Cismin Kütlesi Hareketi’yle birlikte arttığına ve Hareket bir Kinetik Enerji olduğuna göre Hareket’teki bir Cismin Kütle artışı, o Cismin artan Enerji’sinden geliyordu. Demek ki Enerji’nin de bir Kütlesi vardı.

               Einstein’in Ünlü Denklem’i herhangi bir Madde Parçası’nda bulunan Enerji’nin, o Cismin Kütlesi’nin Işık Hızı’nın Karesi’yle Çarpımı’na Eşit olduğunu Fizik Dili’yle anlatır. Böylelikle Evren’in birçok Sırlarını çözmüş olur. Radyum ve Uranyum gibi Radyoaktif Maddeler’in çok Büyük Hız’daki Parçacıklar’ı nasıl yaydığı ve bunu Milyonlarca Yıl nasıl sürdürdüğü, Güneş başta olmak üzere Bütün Yıldızlar’ın Nasıl Milyarlarca Yıl Isı ve Işık yaydıkları, bir Kent’i yoketmek için bir Bomba’ya kaç Gram Uranyum konması gerektiği bu Küçük Denklem’le açıklanmıştır.

               Evren’in Diyalektik İkili Karekteri de böylece açıklandı. Kimi Zaman Parçacıklar ve kimi Zaman da Dalgalar olarak görülen Işığın bu ikiliği, Doğa’nın daha Derin ve daha Etkin olan Evrensel ikiliğinin ancak bir Parçasıdır.  İkisi birden.. Artık, Madde ve Enerji Birimi olarak Elektron’un ikili Niteliği, Dalga Elektron’u, Foton, Olasılık Dalgaları vs. hiç de Çelişik değildir. Çünkü Bütün bu Kavramlar, aynı Gerçeğin Çeşitli Belirtileri’ni anlatır. Artık bunlardan birinin Gerçekten ne olduğunu sormak anlamsızlaşmıştır. Bütün bunlar Gerçekten Aynı Şey’dirler. Madde Kütlesini atar ve Işık Hızı’nda yol alırsa buna Enerji (Elektrik, Radyasyon vs) diyoruz, tersinde de Enerji donar ve bir Kütle kazanırsa Madde diyoruz.

               Einstein’e kadar Madde ve Enerji’nin ancak İnsan Algıları’na dokunan İlineksel Niteliklerini anlayabilen Bilim, 16 Haziran 1945 ten bu yana, bu ikisini birbirine dönüştürmeyi başardı.

               Kuramlar Evren’in Derinlikleri’ndeki Temel Birlik’i açığa çıkardı.

 

               Eserleri:

               -Die Grundlage der Allemeinen Relativitaetstheorie, [1]

               -On the Method of Theoretical Physics, [2]

               -Zur Elektrodynamik Bewegter Körper, [3]

               -Theorie der Brownscheln Bewegungen, [4]

               -Über die Spezielle und  Allgemeine Relativitaetstheorie, [5]

               -Lebenseriennerungen, [6]

               -The meaning of relativity, [7]

               -Mein Weltbild,[8]

               -The Evolution in Physics, [9]

               -Physik als Abenteuer der Erkentnis, [10]

               -Conceptions scientifiques, morales et sociales, [11]


 


[1]        1916,

[2]        1933,

[3]        1904,

[4]        1922,

[5]        1920,

[6]        1952,

[7]        1945,

[8]        1934,

         ç.Fr. ‘Comment je vois le monde?

[9]        1938,

[10]       1949,

[11]       1952,