Isaac Newton

1642-1727

 

İngiliz Fizikçisi, Matematikçi,Astronom,

Galilei’den sonra Einstein’e dek Fiziğin Temel Direği oldu. Klasik Mekaniğin Kurucusu..

1669 da Cambridge Üniversitesi’nde Profesör’dü. 1703 de Kraliyet Derneği Başkanı oldu. (Royal Society). İngiliz Parlementosu’na Milletvekili seçildi. Milletvekilliğinde sadece bir kez bir Pencere açtırmak ya da kapatmak için Söz istediği Ünlü’dür.

               Yerçekim Yasası’nı buldu. Evrensel Çekim Düşüncesi’ne bir Ağaç’tan Ayaklarının Ucuna bir Elma’nın düştüğünü görerek vardığı söylenir. Elma’yı çeken Yer neden Ay’ı ve Gezegenler’i de çekmesin ve onları Yörüngelerinde Düzgün tutmasın?

               Principia’nın Sonuna eklediği 7 Yapraklık Genel Açıklama Bölümünde Dindarca şöyle der:

               ‘Bu Güneş, Gezegenler ve Kuyruklu Yıldızlar’ın Uyumlu Sisteminin herşey’e gücü yeten ve herşeYi bilen Üstün bir Varlığın Buyruğundan doğması gerekir. Tanrı, her Zaman ve her Uzay’da Hazır ve Nazır’dır. Böyle olmakla da Zaman ve Uzay’ı meydana getirmiştir.’

               Böylece o Mutlak Zaman ve Uzay Karvamlarını ortaya attı. Einstein  ise tersine  Madde’ye Bağımlı olduğunu tanıtlayacak; Evren, ayrılmazca birbirleriyle Bağıntılı bulunan Madde-Hareket-Zaman-Uzay Birlikteliğinden ibarettir, Sonucuna varacaktır.

               Leibniz O’nu bulduğu Çekim’in Nedenlerini açıklayamadığı için eleştirir.

               Principia’da şöyle der:’Şu ana kadar Çekim’in Nedenlerini bulamadım. Bunun içinde varsayım kurmuyorum.’

            Galileinin Atalet Yasası’nı geliştirmiş, Kuvvet’le Velosite Oranı Yasası’nı , Etki’yle Tepki’nin Eşitliği Yasası’nı ortaya koydu. Çekim’in, Cisimler’in Kitleleriyle Doğru Orantılı ve Cisimler Arasındaki Uzaklığın Karesiyle Ters Orantılı olduğunu gösterdi. Bundan yola çıkarak Kepler’in ortaya koyduğu gezegenlerin Hareket Yasaları’nı açıkladı.

               Işığın kırıldığı zaman Değişik Renkler’e ayrıldığını tanıtladı. Parçacık olarak Işık Kavramını öne sürdü.

               Matematik’te, Leibniz’in de o zamanlar bulduğu Diferansiyel ve Entegral Yöntemine benzer bir Yöntem buldu ve Küçük Sayılar Hesabı Çözümlemesinin Temellerini attı.

               Eukleides Geometrisi’ni de Mutlak kabul etti. Özdeş Uzay  Özellikleri içinde bulunan Bütün Cisimler bu Geometri ile açıklanabilirdi. Einstein bunun da Yanlış olduğunu gösterecek. Uzay’ı ölçerken Zorunlu olarak Lobaçevski Geometrisi’nden yararlandı.

               Materyalistler O’nun Bilimsel Kafasının bulduklarını Metafizik Kafası’yla yorumlamasına sinirlenirler. 1700ler Agnostikleri’nin sloganlaştıracakları Hypothesis non fingo (Ben Varsayım yapmam) Sözünün Sahibi oldu. Çünkü Bilimsel Bulguları onu Zorunlu olarak Bilimsel Varsayımlar’a götürüyordu. Bu Sonuçları ise Metafizik olarak kabullenemezdi. O’na göre hiç söylememek, Metafiziğe aykırı Şeyler söylemekten daha Elverişliydi. İlk Hareket Ettirici’nin Tanrı olduğunu söylemekten çekinmedi.

               Theodicy’de şöyle der:’ Bu Görkemli Evren’in ve onun Görkemli Düzeni’nin Yapıcısı Tanrı’dır.’

               Newton’un Fiziği O istemese de Mekanik Materyalizmi büyük ölçüde etkiledi. Einstein şöyle der: ’Evren’in Niteliği üstüne Teorik Düşünceler’imi Newton’un Büyük Düşünceleri üstüne kurdum. Doğal Olaylar üstündeki Gelişme, Newton’un Düşüncesi’nin Organik bir Biçim’de Gelişmesinden başka bir Şey değil’dir.’

 

               Eserleri:

               -Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, (Doğa Felsefesi’nin Matematik İlkeleri),[1]

               -Opticus, (Optik), [2]

               -Arithmatica Universalis, (Evrensel Matematik), [3]

-Enumeratio linearum tertii Ordinis, [4]

               -Tractatus de Quadratura Curvarum, (Eğriler’in kareleştirilmesi üstüne inceleme), [5]

               -Theodicy,

 

 


[1]        1687,

[2]        1704,

[3]        1705,

[4]        1706,

[5]        1707,