Friedrich Ernst Daniel Schleiermarcher

1768-1834

 

            Alman Düşünürü..İlahiyatçı, Klalasik Filoloji Uzmanı.

             21 Kasım 1768’de Breslau (Bugün Wroclaw, Polonya)i Silezya’da doğdu. 12 Şubat 1834’dde Berlin, Prusya’da öldü.

            Modern Protestan Teoloji’nin Kurucusu.. Berlin Üniversitesi’nde Teoloji ve Felsefe Profesörü’ydü.

            Din Adamları yetiştirmiş bir Aile’nin Oğlu’ydu. 1783-85 arasında Niesky’de Pietist Moravya Kilisesi’ne Bağlı bir Okul’a gitti. Grek ve Latin Klasikleri’ne Hayat’ı boyunca duyduğu İlgi burada başladı. Eleştirel Tutum’u yüzünden 1785-87 arasında Öğrenim gördüğü Barby’deki Moravya İlahiyat Okulu’nun  doğmatik Havasından Rahatsız olarak 1787 Paskalya Dönemi’nde Halle Üniversitesi’ne girdi. İlahiyat Çalışmaları’nın yanında Kantın Filosofisi’ni İncelemeye başladı. Özellikle Bilgi Kuramı’nda Kant’tan etkilendi. İlahiyat’tan çok Etik üzerinde çalışmasına Karşın 1790’da girdiği İlk Reform İlahiyatı Sınavları’nda Başarılı oldu.

            Bu arada Özellikle Etik üzerine Düzenli Vaazlar verdi. Özgürlük Konusuna Ağırlık verdiği Filosofi Araştırmaları’nı sürdürdü. Berlin’de bir süre aynı Evde kaldığı, Romantizm’in Öncüleri’nden Schlegel Aracılığı’yla Alman Romantik Yazarlar’ın Çevresine girdi. Platon’un Eserler’ini çevirmeye başladı.

            1804’de Halle Üniversitesi’nden gelen Kadrosuz İlahiyat Profesörlüğü ve Üniversite Vaizliği Önerisini Kabul etti. Ertesi Yıl’da Profesör oldu.

            Napoleon’un Prusya’yı İşgali üzerine Halle’den ayrılarak Berlin’e yerleşti (1807). Bir yandan Ders vermeyi sürdürürken bir yandan da Ulusal Direniş’e Çağrı’da bulunduğu Geziler’e çıktı. Berlin’de kurulacak Yeni Üniversite ile ilgili Çalışmalar’da da Wilhelm von Humboldt’a Yardımcı oldu. 1809’da Berlin’de Kutsal Üçleme Kilisesi Papazlığı’na atandı. Ertesi Yıl Yeni kurulan Üniversite’de üstlendiği İlahiyat  Profesörlüğü’nü ölünceye kadar sürdürdü. Bu Tarih’ten sonra Çeşitli Etkinliklerini bir arada yürüterek İlahiyat ve Filosofi Dersleri ve Pazar Vaazları verdi. 1800’de Üyesi olduğu Berlin İlimler Akademisi’nin Daimi Sekreterliği’ni yaptı. Geniş bir Çevre’yle yazıştı. Lutherci ve Kalvenci Kiliseler’i bir Çatı altında toplayarak Prusya Birliği’nin kurulması için çalıştı. Bu arada İlahiyat Eğitimi’nin İşlevi’ni Kilise’yi Dinsel bir Topluluk olarak biçimlendirmek ve yönlendirmek olarak belirlediği Eserlerini yazdı.

            1800ler boyunca Etkili olan İlahiyat Görüşleri Mutlak Doğru’dan ayrılıp İnsani Kültür’e Dayalı bir Din yarattığı Gerekçesi’yle yaklaşık 1925-55 arasında, Karl Barth ve Emil Brunner’in Önderlik ettiği ‚Tanrı Sözü’ Grubu’nun Şiddetli Eleştirilerine uğradı. Yakın Zamanlarda ise Katkılarının Önemi dha İyi anlaşılmaya başlandı.

 

            Eserleri:

            -Über die Religion. Reden an die Gebildeten unter ihren Veraechtern,[1] (Din Üzerine. Dini Aşağılayan Aydınlar’la Konuşmalar) .Bu Eser’inde Romantikler’in Din’den düşündükleri kadar Uzak olmadıklarını, Çünkü Din’in ‚Evren’in Duygusu ve Sezgisi’ olduğunu, ‚Sonluluk içindeki Sonsuzluk Düşüncesini’ oluşturduğunu Öne sürdü. Hristiyanlığın da vu Duygu’nun bir Biçimlenişi olduğunu İfade etti. Din’le Kültür’ü birleştirdiği bu eser’iyle Dönem’in Genç İlayiyatçıları’nı derinden etkiledi.

              -Monologen, (Monologlar), [2] Etik’le Din arasında Paralellik kurarak her Kişi’nin Bireyselliğini Sonsuz Olan’ın bir Simgesi olarak Ele aldı.

           -Die Weihnachtsfeier, [3](Noel Kutlaması). Platon Diyalogları Uslubunda Kaleme alındı. Tanrı’nın İnsanlar’da bir Duygu olarak yaşadığı Biçiminde bir Din Tanımı yaptı.

            -Der Christische Glaube, (Hristiyan İnancı),[4] 1831 .Bu Eser’inde Hristiyan Dogmaları’nın Sistematik bir Yorumu’nu yaptı.En Meşhur Eseri.

          -Kurze Darstellung des theologischen Studiums,[5] (İlahiyat Çalışmalarının Ana Çizgileri),


 


[1]          1799

[2]          1800,

[3]          1805

[4]          1821-22,1831

[5]           1811,