Martin Luther

1483-1546

 

               Protestanlığın Kurucusu Papaz.

               Fatih’in öldüğü Yıl doğdu. Reformasyon Hareketi’nin Lideri’ydi.. Erfurt Üniversitesi’nde okudu. Teoloji ve Felsefe Öğretmenliği yaptı.  Kilise’nin ve Papazlar’ın Tanrı’yla Kul arasındaki Aracılıklarına Karşıydı.

               Paulus’un Mektupları’ndan çıkardığı ‘siz, Tanrı’nın Bağışıyla İman Sayesi’nde kurtuldunuz’ Cümlesine dayanarak İnsan’ın Kurtuluşu’nun Ayinler’e değil, sadece İman’a dayandığını savundu. Dinsel Gerçekler’in, Papalık Yargıları’na ya da Kutsal Meclisler’in Kararları’na değil, İncil’e Dayanması gerektiğini savundu.

               31 Ekim 1517 de 95 Protestosu’nu içeren Yazısını Wittenberg Şatosu Kilisesi’nin Kapısına astı. Papa kendisini Aforoz etti. Protestanlık Hareketi de böylece başladı.

               Luther o zamanlar Yeni doğmakta olan Alman Burjuvazisi’nin İdeologu’dur. Alman Burjuvajisi’nin İdeologluğunu yaparken Çelişkili bir Tutum izledi. Örneğin Serbest Ticaret İlkeleri’ni Şiddetle eleştirdi.

               1525 Köylü Savaşları’nda Protestan Köylüler’e karşı çıktı. Prensler’le İşbirliği yaptı. Alman Protestan Köylüleri bu Başkaldırmalarında 130 Bin Ölü verdiler.

               Luther, Temsil ettiği Egemen Sınıflar’ın Çıkarı için, bu Zavallı Yoksul Protestancıklar’ın Vahşice öldürülmelerine Yardım etti. İnsanlar arasındaki Eşitsizliğin Tanrısal Düzen’in Gereği olduğunu söyledi. Düşünceleri Toplum’un Kurulu Düzeni’ne Uygun düştüğü için hiç yadırganmadı ve kolaylıkla benimsendi.

               İncil’i Latince’den Almanca’ya çevirmekle Alman Dili’nin kurulmasında önemli rol oynadı.

 

               Eserleri:

               -An den Christlichen Adel Deutscher Nation, (Alman Ulusu’nun Hristiyan Soyluları’na) [1]

               -Von der Babilonischen Gefangenschaft der Kirche, (Kilise’nin Babil Tutsaklığı Üstüne) [2]

               -Von der Freiheit eines Christenmenschen, (Bir Hristiyan’ın Özgürlüğü Üsyüne), [3]

               -Augsburgische Konfetion, (İtiraflar) , [4]


 


[1]        1520,

[2]        1520,

[3]        1520

[4]        1530,