Sir Francis Bacon

1561-1626

 

İngiliz Düşünürü... St.Albans Vikontu,(1603-18), Lord Verulam (1619-21) olarak da bilinir. 22 Ocak’da York House,Londra’da doğdu. 9 Nisan’da yine Londra’da öldü.

Rönesans Aydını. İngiliz Devlet Adamı.İngiliz Dili’nin Ustaları’ndan..  Doğa’nın ve Toplum’un kavranmasında  Deneyci Bilgi Öğretisi’nden Yola çıkarak Tümebarım Yönetimini kullandı.

 

Hayatı:

Babası Krallık Mühürdarı’dır. Anne tarafından I.Elizabeth’in Başbakan’ı William Cecil’in Akrabası’ydı. 1573’te Cambridge’de Trinity College’a girdi. ‚Kısır’ olarak nitelendirdiği Aristotelesci Filosofi’ye karşı duyduğu Hoşnutsuzluk bu Dönem’de başladı. 1576’da   İngiliz Büyükelçisi’nin Maiyesti’nde Paris’e gitti. Babasının Ölümü üzerine 1579’da geri döndü. Eline çok az bir Miras geçtiğinden, Gray’s İnn’de Hukuk Öğrenimi görerek 1582’de Avukat oldu. Aynı Kurum’daki  Hocalık ve Baro Yönetim Kurulu Üyeliği’nden sonra Saray Hukuk Danışmanlığı yaptı. 1584’de Parlemento’ya girdi. Kraliçe^ye ve Etkili Kişiler’e Çeşitli  Ülke Sorunları ile ilgili Mektuplar yazarak Göze girmeye çalıştı. Bu Çabaları Kral ya da Kraliçe’nin Başkanlık ettiği Sınırsız Yetkiler’e Sahip Star Chamberın Katipliğine geçme Hakkını kazanmasının ötesinde bir Sonuç vermedi. 1593’te  İspanya’ya açılan Savaş’ın Giderleri’ni karşılamak için Krallık Ödenekleri’nin artırılmasına karşı çıkarak gözden düştü. Danışmalığını da yaptığı Dostu Genç Essex Kontu’nun Girişimleri’ne karşın, boşalan Başsavcılık Makamını, hayatı boyunca Rakibi olan Sir Edward Coke’a kaptırdı. Essex Kontu’nun Başka Makamlar için yaptığı Başvurular’da hep Sonuçsuz kaldı.

Bacon yine de Saray’a Danışman olarak girmeyi başardı. İspanyol Hazine Gemileri’nin Yolunu kesmede Başarısızlığa uğrayan Koyuyucusu Essex Kontunu, İrlanda’daki Katolik Ayaklanması’nı Bastırma İşini üzerine alması için özendirdi. İşler’in ters gitmesi üzerine Serinkanlılığını yitirip Başına Buyruk davranan Essex Kontu ile İlgili Gayri Resmi yargılama’da, ‚İyi Yurttaş’ olmanın ‚İyi İnsan’ olmadan önce geldiğini belirterek, Koruyucusunu suçlamaktan kaçınmadı. 1601’de Başarısız bir Ayaklanma Girişimi’nde bulunan Essex Kontu’nu Vatan Hainliği ile suçlayan Resmi Raporu hazırladı.

Bacon, Elizabeth’in 1603’te ölmesinden sonra, Kuzeni Robert Cecil’in de Yardımıyla Çeşitli Alanlar’da Bilgi Birikimi’ni I.James’in Hizmetine Sunma İmkanı buldu. İskoçya ile Birleşme Görüşmeleri’nde Etkin bir Görev aldı. 1605’te Kral’a adadığı Advancement of Learning (Bilgi’nin Gelişimi) Adlı Kitabını yayınladı. Ertesi Yıl bir Londra Belediye Meclisi Üyesinin Kızıyla evlendi. Haziran 1607’de Başsavcı Yardımcılığı Görevine getirildiyse de, Siyasal Alan’da pek Etkili olamadı. Sonraki Yıllar’da özellikle Taht ile Parlemento arasındaki İlişkileri Ele alan Mektupları’yla James’i etkileyerek, 1613’te Coke’un yerine Başsavcılığa geçmeyi başardı. Krallığın Üstünlüğüne İlişkin Görüşlerinden doları, Geleneksel Hukuku ve Yargıçlar’ın Bağımsızlığı’nı savunan Coke ile giderek artan bir Çatışma’ya girdi. Baskı’ya Karşı Ayaklanma’nın Haklılığı üzerine bir Broşür yazan bir Din Adamı ile İlgili Dava’da, Yargıçlar’a Baskı yapılmasına Aracılık etti. Coke Görev’den alındıktan sonra, Mart 1617’de Mühürdar oldu. Ertesi Yıl Lord chancellor (Adalet Bakanı) ve Verulam Baronu, 1621’de de St.Albans Vikontu yapıldı.

Bacon’un bu Yükselişi’nde , Parlemento’daki Çalışkanlığı’nın yanı sıra Etkili Çevreler’le kurduğu İlişkiler de rol oynadı. Bu Dönem’de, bir Defter içinde topladığı Commentarius Solutus (Serbest Yazılar) Rakipleri’nin Zayıf Noktaları’ndan Devlet İşleri’ne, Sağlık Bilgileri’nden Filosofi Tasarılarına kadar çok Değişik Konular’la ilgilendiğini gösterir. En Ünlü Eseri Novum Organum’u (1620); Yeni organon (1948) yayımlamadan önce en az 12 Taslak üzerinde çalıştığı anlaşılıyor. Bu Dönem’de Bazı Küçük Filosofik Eserler’in dışında, Efsaneler’in Yorumlanması’na dayanan De Sapientia Veterum (1609; Eskilerin Bilgeliği) Adlı İlginç bir Kitap yazdı.Bilimler’in yeniden düzenlenmesini öngören İnstauratio Magna (1620, Büyük Yenileme) ile Yurt Dışı’ndaki  Bilginler’in İlgisi’ni çekti. Bilim ve Filosofi’ye Düşkünlüğüne karşın, bu Yıllar’da Asıl Çabasını Devlet İşleri üzerinde yoğunlaştırdı. Ülke’nin bir İç Karmaşa’ya doğru sürüklendiğini görmekle birlikte, Yenilikler’den ürktüğü için, Kral’ın Egemenliği’nin korunması gerektiğini savundu. Büyük bir Bağlılık’la Hizmet ettiği Kral’ın Güvenini kazandı. Ama onun üzerinde her zaman Etkili olamadı.   

Bacon 1621’de Rüşvetcilik’le suçlanıp yargılandı. Hastalığından dolayı Savunma için Süre istediği bir sırada, Lordlar Kamerası’da hakkındaki Şikayetleri ele aldı. Bir Pişmanlık Dilekçesi vererek Görevinden çekildiyse de, 40.000 Sterlin Para Cezası’ba çarptırıldı ve Londra Kulesi’ne hapsedildi. Kısa bir süre sonra Serbest bırakıldı. Bundan sonra Büyük Sıkıntılar içinde yaşadı. Bu Dönem’de kendisini Bütünüyle Bilim ve Filosofi’ye adayarak Önemli Eserler verdi. Hukuk Derlemeleri, İngiltere Tarihi, Tefecilik, İspanya ile Savaş’ın getireceği Sonuçlar ve Eğitim Reformları gibi Değişik Konular üzerinde durdu. Tasarladığı 6 Ayrı Doğa Tarihi Kitabı’ndan yalnızca 2 sini yazabildi. 1610’da yazmaya başladığı ve İdeal Toplum’a ilişkin bir Ütopya Denemesi olan Nova Atlantis’in (1627; Yeni Atlantis 1957,1966) birBölümünü yayınladı. İtalyan Düşünürler ile yazışarak onlara Eserlerini gösterdi. İlk Kez 1597’de yayınlanan Essayes (1625; Denemeler 1975) Adlı Eserinin 3. ve genişletilmiş Baskısını hazırladı. 1622/23’te Kral’ın Elini öpmesine İzin verildiyse de, hiçbir Zaman Tam Anlamı’yla bağışlanmadı.             

 

Felsefesi:

Bacon’ın, Yaradılış’tan Doğa’ya yönelik, Deney’e Eğilimli, Sürekli Araştırma’ı seven, Kesin Bilgi’ye ulaşana kadar Sorunları irdeleyen bir Kişiliği vardı. Eserleri’nde Eylem Adamı ve Düşünce Adamı Yönleri arasındaki Karşıtlık Belirgin olarak görülür. Bir  yandan Dürüst Bilgeler Aracılığı’yla ‘İnsan’ın Doğa üzerindeki Egemenliği’ni Son Çizgisine ulaştıracak’ bir Toplum’un Düşünü kurarken, bir yandan da I.James’in Çıkmazlarına Düzen’i koruyarak Çözüm arıyordu. Siyasal Düzlem’de Yükselme Hevesi’nin Yol açtığı bu Çarpıklığa karşın, bir Filozof olarak Bacon Doğa’yı ve Toplum’u Kavrama konusunda Şüphe’ye yer veren, Önyargılar’dan Uzak ve Araştırmacı bir Yaklaşımı benimsemiştir. Bu arada Ortaçağ Aristotelesciliği’ne Karşı Deneyci Yöntem’i savunan Düşünürler’in yazdıklarından da yararlanmıştır.

Bacon’ın Filosofisi’nin Odağı Bilim’dir. Ona göre Bilim bir İlerleme, Gelişme Süreci’dir. Tarih boyunca Dini, Siyasal ve Düşünsel Nedenler’le Önem verilmeyen Bilim’in, İnsanlar’ı Aydınlatma ve Yönlendirme İşlevini öne çıkarmak gerekir. Bilim, Sözcükler’le oynama yerine, Doğa’nın Özünü kavramaya Yönelme’dir. Doğa’ya Egemen olmanın 1.Şartı, onu kendi Bütünlüğü içinde bilmek, onu  düzenleyen Genel Yasalar’ı kavramaktır. Bunun Yolu da Deney’den geçer. Kesin Bilgi, Şüphe’nin bittiği yerde başlar.

Düzen’e Düşkün bir Kişi olan Bacon, bir Bütün olarak gördüğü Bilim ve Yaratı Ürünleri’ni Us, Düş Gücü ve Bellek Yetileri’ne göre Bölümler’e ayırır. Filosofi’nin kapsamına giren Bilimler’in Kaynağı Us, Düş Gücü’nün Ürünü Şiir ve Diğer Yaratı Örnekleri, Belleğin Ürünü ise Tarih’tir. Bütün Bilimler’in Görevi, Olaylar’ın Nedenleri’ni Sonuçları’yla Bağlantılı olarak öğretmektir. Bacon, kendi döneminde Eksik ve Yetersiz olarak gördüğü Filosofi ve Bilim üzerinde durur. Bu Bağlamda İnsan Zihni ile Nesneler’in Doğası arasındaki İlişki’yi Köklü bir biçimde yeniden düzenlemeyi amaçlar. Doğa’nın İncelikli Gizleri’ni araştırmada daha yethin Yöntemler geliştirerek İnsanoğlu’nun Yaratıcı Gücü’nü özgürleştirme peşinde koşar. Bacon’a göre , bunu sağlamak için Tasımlar’a dayanan Eleştirel bir Tümevarım Yöntemi almalıdır.

Bu Öğreti Novum Organum’da, Eser’in Mayasını oluşturan 3 Düşünce’nin işlendiği Özdeyişler Biçimini alır. Bu Düşünceler Yeni bir Mantığın Gerekliliği, Doğa’daki Nitelikler’in ‘Alfabe’sini oluşturacak ‘Kalıplar (form) bulma Çabası ve Kapsamlı bir Doğa Tarihi Derlemesi’ne ilişkindir. Bunların kendi başlarına Kavranılabilir olduğunu ama aralarındaki İlişkiler’in Karmaşıklık Yarattığını savundu. Bilim’i, Temelini Doğa Tarihi’ninm, Gövdesini Fiziğin ve Uç Noktasını Metafiziğin oluşturduğu bir Piramit Biçimi’nde görür.Başlangıçta zaman zaman uğraştığı Doğa Tarihi, Hayatının donuna doğru Çalışmalarının Asıl Odağı Durumuna geldi.

 

Bilim Anlayışı:

Bacon Bilim’e Büyük Önem  vermesine karşın, Çağdaş Anlam’da İyi bir Bilim Adamı değildi. Astronomi’ye Yaklaşım’ı Tutucu’ydu. Matematiğin ve Yeni bulunan Logaritma’nın Önemini tam olarak kavrayamamıştı. Kaldıraç Sistemi, Cisimler’in İvmesi ve Kan Dolaşımı ile İlgili Yeterli Bilgisi yoktu. Bacon’un, zamanındaki bu Gelişmeler’den Habersiz Oluşu, Benzerlikleri kolayca kavrayabilen Zekasının, farklılıklar’ı kavramaya aynı Ölçü’de Yatkın olmayışıyla açıklanabilir. Çünkü onun için Bilim’in başlıca Temeli Tümevarım Yöntemi’ydi.

Bacon’a göre Doğa’yı Tanıma Yöntemi olan Tümecarım, Olaylar’ı oluşturan ve Biçimlendiren Öz’ün kavranmasını sağlar. Tümevarım’ın Başlıca Kaynağı olan Deney, Kesin Genellemeler’e varmsak Amacıyla Belirli Kurallar Çerçevesinde yapılmalıdır. Tikel bir Olay’dan yola çıkarak Genel Sonuçlar’a ulaşmayı Yanlış nulur. Deney Sonuçları’nı toplayarak düzenlenmesiyle Tümevarılabileceğini belirtir. Tümevarım’a giden Yolu Tabula praesentiae (Önvarlık Çizelgesi), Tabula graduum (Aşama Çizeglgesi) ve Tabula absentiae (Dışta Bırakma Çizeglesi) Biçiminde 3 Basamağa ayırır. 1.Çizelge’de Bütün Olgular Doğa’da görüldüğü Biçimde saptanarak sıralanır. 2.Çizelge’de Araştırılan Nitelikler’in bulunduğu Durumlar, bulunmadığı Durumlar ve Niceliksel Değişmeler’de ortaya çıkan Durumlar eblirlenerek sınıflandırılır. 3.Çizelge’de araştırılan Fenomen’e doğrudan bağlanamayacak İlişkiler dışta bırakılarak Neden ile Sonuç arasındaki Bağlantı saptanır.

Bacon’un Tümevarım Yöntemi’yle Uygunluk Yöntemi, Birleşmiş Uygunluk-Ayrım Yöntemi ve Eş Değişmeler Yönetmi’ni temelde kavradığı söylenebilir denir. Bununla birlikte Yöntem’i 2 Önemli Noktada Eleştiri’ye uğramıştır. 1.Son Derece Uğraştırıcı olan bu Yöntem Kesin bir Sonuca ulaşmak için Bazı Varsayımlar’dan yararlanmayı gerektirir. Oysa Bacon bu Tür Varsayımlar’a İlişkin herhangi bir Belirleme yapmaz. 2., Bacon Tümeveraım Yolu’yla  bulunması öngörülen ‘Kalıplar’ın Yeterli ve Tam bir Tanımını vermekte Güçlük çeker. Bu Yöndeki Açıklamaları oldukça Genel Bazı Fiziksel Özellikleri sıralamaktan öteye gidemez. Bu Açmaz’a girmesinin Başlıca Nedeni, Görüşlerini ortaya korken, Ortaçağ Skolastik Düşüncesi’nden aldığı Hareket, Yasa, Nitelik ve Kalıp gibi Kavramlar’a Yeni Anlamlar Yükleme Yolu’nda gitmesidir.Örneğin Bacon’un kullandığı ‘Yasa’ Terimi irdelenince, onun bu Terim’le (Modern Fizik’te olduğu gibi) Niteliksel İlişkiler’den çok, Yapılar’a ve Hareketler’e yüklenen Özleri, yani Olgular’a İlişkin Açıklayıcı Varsayınlar’ı ifade ettiği anlaşılır. Ama Bacon’ın bu Varsayımları Gerçek Amacına ulaşmış sayılmazsa da, Felsefi Sezgiler olarak Büyük Önem taşır.

Tümevarım Yöntemi’ni ilk kez kullananan Bacon, olmadığı gibi, Doğa Bilimleri’nin günümüzde kullandığı Tümevarım Yöntemi de onun biçimlendirmesine göre geliştirilmemiştir. Bununla birlikte Bacon Görüşleri’yle Doğa Felsefesi’ne Önemli katkılar’da bulunmuş Kabul edilir. Örneğin ‘Bütün Cisimler’in Duyuları olmamakla birlikte Algılar’ı vardır’ belirlemesi, A.N.Whitehead gibi bazı 1900 ler Filozofları üzerinde  etkili olmuştur. Bilimler’in Bütünlüğü Tolu’ndaki İnancı Büyük bir Öngörü sayılır. Gerçeğin araştırılmasında Alçakgönüllü bir Tutum benimseyerek varılan Sonuçlar’a İlişkin Yeni Arayışlar’a Açık Kapı bırakması, Yanılgılar’a Karşı Bilimsel Kuşkuculuk Anlayışı’nın gelişmesine Hizmet etmiştir, denilir.

 

İdoller:

Bacon’un belki de en Önemli Katkısı, İdola Adını verdiği Yanıltıcı Düşünceler’e İlişkin Uyarısı’dır. Ona göre İdola, Kişi’yi Doğru ve Kesin Bilgi’ye ulaşmaktan alıkoyan, Deney’le bağlantısı olmayan Önyargılar’dır. Bacon, Novum Organum’da bu Yanıltıcı Düşünceleri şöyle sıralar:

1.Idola tribus (Soy İdolleri) :İnsan’ın Doğası’nda bulunan ve Çoğunluk tarafından paylaşılan Önyargılar’dır. Bunun en Açık Örneği Doğa’da gerçekte olduğundan daha Büyük bir Düzenlilik Görme, kolayca Genelleme Yolu’na giderek Doğa’daki Olayları Soyutlaştırma Eğilimi’dir. Kuşak’tan Kuşağa geçen İnanç ve Söylenceler’le karışmış bu Yanılgılar, Duyular’ın Yetersizliğinden , Doğa varlıkları’na Keyfi Benzetmeler yüklemekten ve Kesin İlkeler’e Ulaşma Tutkusu’ndan kaynaklanır.

  2.Idola specus (Mağara İdolleri); Birey’in Düşünsel ve Bedensel Yapısı’ndan doğan Yanılgılar’dır.Birey dıştan gelen Etkileri kendi Zihnine yansıdığı gibi görür. Bu nedenle de Doğa’nın bütünü yerine kendine yansıyan Bölümünü temel alır. Nesneler arasında Aşırı Ayrım ve Benzetmeler Yapma Yoluna gider. Burada ‘Mağara’ benzetmesi Platon’un Devlet Diyalodu’ndaki ‘Mağara’ Simgesi’nden etkilenerek kullanılmıştır.

3.İdola fori (Çarşı İdolleri), Soyut Sözcükler’in Zihin üzerindeki etkisinden kaynaklanır. Bunlar en Tehlikeli Yanılgılar’dır. İnsanlar karşılıklı Konuşmalar’la Düşünce Alışberişi’nde bulunur. Gerçeğe dayanmayan Soyut Düşünceleri, araştırmadan ve eleştirmeden benimsemek İnsanlar’ı yanılgılar’a sürükler.

4.İdola Theatri (Tiyatro İdolleri), Gelenekkeşmiş Filosofik Sistemler’in ve Yanlış Kanıtlar’ın yol açtığı Temelsiz Düşünce Kalıpları’dır. Bütün Donmuş Düşünce Akımları bu Bölüme giren Önyargılar’ın yoğunlaşmasıyla ortaya çıkar.

 

Denemeler:

İnsanoğlu’na  yalnızca  ‘Doğa’nın Sıralrı’nı değil’ ‘hayat’ın Güçlükleri’ni de Açıklama’yı amaçlar.. Ortaya Koyduğu Yeni mantığı, İnsan İlişkilerini de kapsayacak Biçim’de tasarlar. Bu yüzden Essayes’de Tutku, İkiyüzlülük, Kin ve Sevgi gibi ‘Yalın yaratılışlar’ı İrdeleme’ye çalışır. Tarih’ten ve Kendi Gözlemleri’nden çıkardığı Deneyimler’e dayanarak Davranış ve Güdüleri inceler ve Genellemelr’e varır. Bu Yol’dan İnsanoğlu’nun Yaptıklarını be yapması gerekenleri ortaya koyar. Gerçekçiliğin ve Ahlaki İdealler’in bir Karışını olan bu Denemeler, Dünyevi bir Bilgelik taşır.

Yazılarına yansıyan Kişiliği son derece Berrak ve Canlı olan Bacon’un Anlatımı Okuyucusu sıkmayan Zengin İmgeler’le Dolu’dur. Okuyucusunu Kolayca Avucuna alarak Zihnindeki Akış’a katar ve Böylece Düşünceleri’ni hareket’e geçiren Duygu Dünyası’na taşır. Gerçek bir İletişim Ustası olarak Titizlik’le işlenmiş Dengeli Cümleler kurar, Düşüncelerini Sunuş Biçimi Sağlam bir Bütünlük kurabileceği İnancını yerleştirmiştir.

 

Yeni Atlantis:

1624 de Yeni Atlantis'i yazdı. Yazılarını önce İngilizce yazıp sonra Latince’ye çeviriyordu. İngilizce’nin bir kaç yy. içinde unutulup gideceğine inanıyordu.

Ülke Pasifik Okyanusu’nda bilinmez bir Ada’nın üstündedir. Ben Salem Adası.

'Peru'dan Yelken açarak Güney Denizi Yolu’yla Japonya'ya doğru yola çıktık. Yanımızda 12 Aylık yiyecek almıştık. 5 Ay Doğu’dan Uygun Yeller esti, sonra Batı’dan esmeye başladı. Bu yüzden Gün oluyor pek az Yol alabiliyor, Gün oluyor hiç Yol alamıyorduk. Geri dönmeyi düşündüğümüz  sırada Güney’den doğuya doğru esen bir Fırtına çıktı, Kuzey’e doğru sürüklendik. Ölçülü kullandığımız halde Yiyeceğimiz tükendi, Uçsuz Bucaksız Sular’ın üstünde Yiyeceksiz kaldık. Ölüm’e hazırlanıyorduk. Gönüllerimizi Gökler’deki Tanrı’ya yönelttik, Yardımına sığındık, Denizini nasıl gösterdiyse tTprağını da göstermesi için yalvardık. Gerçekten de, ertesi Gün, Akşamüstüne doğru Kuzey Yönü’nde Bulutlar gördük. Bu bize, Kara’ya yaklaştığımız Umudunu verdi. Çünkü Güney Denizi’nin İnsanlarca gereği gibi tanınmadığını, orada şimdiye kadar bulunmamış Adalar olabileceğini biliyorduk. Rotamızı da Kara gibi bir şeyler görünen Kuzey Yönü’ne çevirdik, Bütün Gece yol aldık. Ertesi Sabah Gün ağarırken Gözlerimizin önünde Dümdüz bir Kara Parçası’nın uzandığını gördük. Kara Parçası, Ormanlar’la Kaplı olduğundan bir hayli Karanlık görünüyordu. Bir Buçuk Saat gittikten sonra iyi bir Liman’a girdik. Burası, pek büyük değilse de, iyi yapılmış, Deniz’den pek hoş görünen Güzel bir Şehir’di.'

Erdemler Ülkesi’ni yöneten Süleyman Evi yani 6 Günlük İşler Koleji’dir. Deneysel Bilim’in Simgesi’dir. Bu Simge ile 1000-1400 arası Skolastiğine karşı çıkar. Bacon, Kuramsal Bilim’i Denemeler’le İnsanlığa yararlı kılmak ister.  Süleyman Evi’nin Amacı, Olaylar’ın Nedenlerini araştırmak, Gizli Güdülerini çözmek, olabilen her şey’i yapabilmek için İnsan’ın Doğa üstündeki Egemenliğini genişletmektir.

Evi 36 Usta yönetir. Bu Ustalar bir çok Çırak’la Usta Adayları’nı yetiştirirler. Çalışmaları Gizli’dir. Tapınak olarak kullandıkları 2 Uzun, özellikle döşenmiş Salonları vardır. Bu Salonlar Çeşitli Simgeler’le süslenmiştir. Bu Tapınaklar’da toplanıp Gizlilik Andı içerler. 36 Usta, üçer üçer gruplandırılmışlardır.

İlk 4 üçlük Grup, 12 Usta, Işık Toplayıcıları adını taşırlar. Bunlar, gizlice başka Ülkeler’e giderek Bilim’in en yeni Örneklerini toplarlar, henüz ulaşamadıkları Yeni Işıklar varsa kendi Ülkelerine taşırlar. 

5.Üçlüğün adı Yağmacılar’dır, bunlar bir çeşit Filozoflar’dır, Görevleri sadece Kitapları okuyup Işık çıkarmaktır.

6.Üçlük Sır Adamları’dır, Kitaplar’da bulunmayan Denemeleri toplarlar.

7.Üçlüğün adı Öncüler’dir, kendi Düşüncelerine göre Yeni Denemeler’e girişirler.

8.Üçlük Çeşitli Deneyleri belirli bir Metod’a göre sıralamakla Görevli’dir, bunlara Sıralayıcılar derler.

9.Üçlüğün Adı Hayır Sahipleri ( Drahomacılar)’dır, Görevleri Çeşitli Denemeler’den Genel Kurallar çıkarmaktır. Bu Çalışmalar’ın üstünde düşünüp tartışmak üzere Bütün Ustalar’ın katıldıkları bu toplantıdan sonra .

10.Üçlük Yüksek bir Işık altında Yeni Denemeleri yönetir ( Lamba Gurubu).

Süleyman Evi’nin Ustaları, İlk yaratılan Işığı, Bütün Evren’i aydınlatabilecek olan Işığı aramaktadırlar. Bu Işığı görmüşlerdir. Ülkeler’in Halkı bu yüzden Erdemli’dir. Bir Dağın Yüksekliğiyle bir Mağara’nın Derinliğinin aynı şey olduğunu, her ikisinin de Göğün Işınları’ndan aynı orantıda Uzak olduğunu bilirler.

Süleyman Evi’nin Hazırlık Gereçleri’yle Çalışma Araçları 21 Grup’ta toplanır: Derin Mağaralar, Yüksek Kuleler, Göller, Yapma Kaynaklar, Yapma Doğa Evleri, Sağlık Odaları, Hamamlar, Bahçeler, Parklar, Özel Havuzlar, Dispanserler, Makineler, Isı Fırınları, Optik Laboratuvarlar, uzaklaştırıp yakınlaştıran Araçlar, Değerli Taşlar, Ses Evleri, Koku Evleri, Kaine Evleri, Matematik Evleri, Marifetler Evi.

Bu Araçlar’la Gereçler’in her birinin Görevlerini ayrı ayrı anlatır. Bütün bu Çalışmalar sonunda, Erdemli bir Ülke yaratmıştır.

Ben Salem Halkı’nın Erdemleri üstüne çeşitli Örnekler verir: Gemiciler Kara’ya çıktıkları zaman, Ada’nın Sağlık Memuru’na Bahşis vermek isterler. Memur, bir iş için iki kere Para alamayacağını söyler.

Bilmek mi istiyorsunuz? Şu halde sormaktan vaz geçerek , deneyiniz. A priori Düşünce, Bilgi sayılmıyordu. Eşya üzerinde anlaşacak yerde, herkesin istediği Anlamı verdiği Kelimeler üzerinde beyhude Kavga..  ( Bak: Volney). Filosofi’nin Kurtuluşu, Gözleme ve Deney’e bağlanmakla sağlanabilir. Doğa üstüne Soyut Düşünceler’e dalmaktan kurtulunuz, bu Soyut Düşünceler İşinize yaramayacaktır. ( Bak: Mill).’

Bacon’a göre, Nesneler üstünde anlaşacak yerde, kolaylıkla birçok Anlamlar’a çekilebilecek Sözcükler üstünde boşuna tartışılmıştır. Nesneler’in Gerçeğini tanımak ve bilmek isteyenler Peşin Yargılar’a ve putlaştırdıkları Yetkeler’e sormaktan vazgeçip, Tümevarım Yöntemi’yle çalışmalıdırlar.

Bacon, bu Düşüceleriyle, Yeniçağları en çok etkileyen Düşünür’dür. Deneysel Bilimler’in İlke ve Yöntemleri’ni düzenleyerek ortaya koymayı başarmış, Bilimsel Felsefe’nin Kurucusu olmuştur.

Bacon’a göre , tümdengelinmez, ancak tümevarılır. Yani, Bilimsel Yöntem’de Temel Deney’dir. Deney’e Engel olan ve Doğru Bilgi edilmesini öbleyen İdol’lerden kurtulmak gerekir. Doğru Bilgi erinmek için Deney Mantığına dayanan Yeni bir Mantık önerdi.

Toplumbilim Alanı’nda da, Çağının Şartları içinde Ütopist Yapı’da olmakla beraber, Eşit İnsanlar’ının yaşadığı bir Toplumun Planını çizdi. Bacon, Yeni Maddeciliğin ve Deneysel Bilim’in de Kurucusu’dur. Bacon’un Bilgi edinme Kuramı, Metafizik yaklaşma Biçimi, Doğa Bilimleri’nden Felsefe’ye kaydırdı.

Marx’ın  tarafından ‘Teolojik tutarsızlıklar’la dolu’ bulunur Bacon’un Maddeciliği..

Doğa Tarihi Adlı Eserinde Altın yapmak ve Çeşitli Mucizeler ortaya koymak gibi Reçeteler vermek gibi Çabaları görülür.

 

                   

        Eserleri:

                    -Essys, Religious meditations, places of persuasion and dissuasion,[1]

                    -De sapientia veterum, [2]

                    -Novum organum, [3]

                    -De dignitate et augmentis scientiarum, [4]

                    -Sylva Sylvarum, [5] ös (Ormanlar’ın Ormanı),

                    -Nova Atlantis, [6]

                    -Essays moral economical and political, [7]

                    -Advencement of learning, [8]

                    -De Interpretatione Naturae proeminum, [9] (Doğa’nın Yorumlanması’na Giriş),

                    -De principiis atque originibus, [10]

                    -Historia naturalis et experimentalis ad condensam philosophiam sive Phaenomena universi, [11]

                    -Desccripti Globi Intellectualis, [12]

                    -Cogitata et visa, [13]

                    -Regarguito philosophiarum,[14] (Filozoflar’ın Eleştirisi),

                    -Historia Ventorum, [15]1622

                    -Historia Vitae et Mortis, [16] (Hayat ve Ölüm’ün Tarihi),

                    -The Historie of the Raigne of King Henry the Seventh, [17] (VII.Henry Dönemi’nin Tarihi)

                    -Apophtagmes new and old, [18] (Yeni ve Eski Özdeyişler)

                    -Cases of Treason, [19], (İhanet Davaları)

                    -Promus of Formularies and Elegancies, [20]

                    -The Poems of Francis Bacon, [21] der.ve bas.haz. Rahip A.B.Grosart, (F.Bacon’un Şiirleri),

 

                    Bütün Eserlerinin Toplu Basımı:

                    -Blackbourn yayını, [22]

                    -Oevres philosophiques de Bacon, [23]

                    -Oeuvrees de Francis Bacon Chancelier d’Angleterre, Lasalle yayını, [24]

                    -Oeuvres philosophiques de Francis Bacon, Charpentier kolleksiyonu, [25]


 


[1]        1597,

         ç.Saffet Korkut,1943,MEB, ‘Denemeler’

         ç.Akşit Göktürk,

[2]        1609,

[3]        1620,

[4]        1623,

[5]        1627,öls

[6]        1624,

         ç.Hamit Dereli, 1957,1966,Yeni Atlantis,

[7]        1626,

[8]        1605,

[9]        1603,

[10]       1620,

[11]       1622,

[12]       1612,

[13]       1706,

[14]       1609,

[15]       1622,

[16]       1623,

[17]       1622,

[18]       1625,

[19]       1641 öls.,

[20]       1883,öls

[21]       1870,öls

[22]       1730,Londra, 4 cilt,

         1765,Londra, 5 cilt,

         1825-1836,Londra, 12 cilt, Bu baskıda  Latince eserlerinin İngilizce çevirileri de yer alır.

[23]       ç.Fr.Bouillet,1834,Paris, 3 cilt,

[24]       1800-1803,,Paris,15 cilt,

[25]       1842,Paris,2 cilt,