Vlamidir İliç Lenin

1870-1924

 

                Asıl Adı Vlamidir İliç Ulyanov. 22 Nisan 1870 de Simbirsk (Bugün Ulyanovski), Rus Çarlığı’nda doğdu. 21 Ocak 1924’de Moskova Yakınları’nda Gorki’de öldü. 1917 Sovyet Devrimi’nin Esin Kaynağı ve Önderi Düşün, Siyaset ve Eylem Adamı. İlk Başkanlığını yaptığı (1917-1924) Yeni Sovyet Devleti’nin Temelleri’ni atmış, Dünya İşçi Hareketi’nin Yeni Öncü Örgütü olarak III.Enternational’i (Komintern) kurdu. Tarih’in en Büyük Devrimciler’inden biri ve Marx Sonrası Dönem’in En Etkili Sosyalist Düşünürü olarak kabul edilir. Marxın Kuramlar’ına yaptığı Katkılar’dan dolayı Bugünün Komunist Hareketi Marxizm-Leninizm olarak anılır.

               

                Gençliği:

                Lenin İyi Eğitim görmüş Kültürlü bir Aile’nin 6 Çocuğu’ndan Üçüncü’süydü. Annesi bir Hekim’in Kızı, Babası ise Müfettişliğe kadar yükselmiş bir Öğretmen’di. Zeki ve Sağlam Bünyeli bir Çocuk olan ve Sıcak, Mutlu bir Aile Ortamı’nda yetişen Lenin, 5 Yaş’ındayken Annesinden okumayı öğrendi ve Piyano Dersleri aldı. Okumaya ve öğrenmeye daha Küçük Yaşlar’da dıymak bilmeyen bir Tutku’yla bağlandı. Lise Öğrenimi Sırasında özellikle Latince ve Grekçe Dersleri’ndeki Başarısı’yla Dikkat çekti. 16 Yaş’ına geldiğinde  Devrimdi Akımlar’la Tanışıklığı yalnızca Ateizm’e Yönelik Düşünceler’le Sınırlı’ydı. Ama Çarlığın Seçkin Aydınları bile Medeni ve Siyasal Haklar tanımayan Baskıcı Yapısı, Aile’nin Bütün Çocuklar’ını Hızla Devrimci Saflar’a itti.

                Lenin’in Delikanlılık Yılları’nda uğradığı 2 Darbe Devrimci Hareket’te Yer almasında Önemli Rol oynadı. Bu Darbeler’den İlki Baba’sının, Erken Ölüm’ünden Kısa bir Süre Önce Eğitim’le İlgili İlerici Görüşler’inden Dolayı Erken Emeklilik Tehdidi’yle karşılaşmasıydı. 1887’de de Petersburg Üniversitesi’nde okuyan çok sevdiği Ağabey’i Aleksandr, Çar III.Aleksandr’a Suikast planlayan Narodnaya Volya’ya Bağlı bir Grup’a katıldığı için yakalanarak asıldı.  Böylece Lenin daha 17 Yaş’ındayken, ‘Devlet alyhine Suç işlemiş bir Kişi’’yi yetiştirmekle suçlanan bir Aile’nin en Büyük Erkeği Durum’una geldi.

                Çeşitli Siyasal Baskılar görmeye başlayan Aile, Anne’nin aldığı Dul Aylığı ve Anne’ye kalan Miras’la Maddi olarak ayakta kalmayı başardı. Lenin ise Müdür’ünün (1917 Şubat Devrimi’nden sonra Başbakanlık yapan ve Ekim Devrimi’yle devrilen Aleksandr Kerenski’nin Babası) verdiği Olumlu Referans’la 1887 Sonbaharı’nda Kazan Üniversitesi’ne Bağlı Hukuk Fakultesi’ne girdi. Ama Ay geçmeden Yasadışı bir Öğrenci Toplantısı’na aktıldığı Gerekçesi’yle Okul’dan atıldı. Ardından Güvenlik Gözetim’inde tutulmak üzere, Ablası’nın da bir Süre’den beri Sürgün kaldığı Kokuşkino Köy’üne gönderildi. 1888 Sonbaharı’nda Kazan’a dönmesine İzin verildiyse de yeniden Üniversite’ye girmesi önlendi. Bu Sırada Daha Yaşlı Sürgün Devrimciler’le tanışarak, Büyük bir İstekle Devrimci Siyasal Literatür’ü okumaya yöneldi. Özellikle Marxın Das Kapital’i üzerinde Derin bir Etki bıraktı. Bu Okuma Süreci içerisinde Marksizm’i benimsedi.

 

                Devrimci bir Parti Kurma Çalışmaları:

                Mayıs 1889’da Ailesiyle birlikte Samara’ya (Bugün Kuybişev) taşınan Lenin, Uzun Çabalar’dan sonra Hukuk Fakultesi Sınavları’na dışarıdan girme İzni alarak Kasım 1891’de Mezun oldu. Özellikle Yoksul Köylüler’in ve Zanaatçılar’ın Davalar’ına girdiği Samara’daki İlk Avukatlık Yıllar’ında Hukuk Sistemi’nin Temel’inde yatan Sınıf Ayrımcılığı’na Karşı Derin bir Nefret beslemeye başladı. Ağustos 1893’te Petersburg’a yerleşti, Avukat olarak çalışırken markist Çevreler’le de İlişkiler’ini geliştirdi. 1895’te Rusya’nın En Etkili Marksist Düşünürü Georgi Plehanov ve Diğer Sürgün Devrimciler’le Bağlantı kurmak üzere Arkadaşlar’ı tarafından Avrupa’ya gönderildi. Dönüş’ünde L. Martov ve Başka Önderler’le birlikte Başkent’teki Markist Grupları İşçi Sınıfı’nın Kurtuluşu için Mücadele Birliği’nin Çatısı’nda birleştirmeyi başardı. İşçiler Arasında Marksist Düşünceleri yaymaya çalışan Örgüt’ün Diğer Yöneticileriyle birlikte Aralık 1895’te tutuklanarak 15 Ay Hapis Cezasına çarptırıldı. Bu Ceza’yı çektikten sonra 3 Yıllık bir Dönem için Sibirya’daki Şuşenskoye’ye Sürgün edildi. Daha önce Petersburg’daki Marksistler’in bir toplantısında tanışmış olduğu Nişanlısı Nadejda Krupskaya ile orada evlendi. İkilinin Sibirya’da Sidney ve Beatrice Webb’in Industrial Democracy (1897, Sanayi demokrasisi) Eser’ini Çevirme Görüntüsü altında Gizli Parti Yazışmaları’nı yürütmekle başlayan Beraberlikleri Ömür Boyunca sürdü.

                Sürgün Cezasını bitirerek Ocak 1900’de Yurtdışına çıktı. İlk İş olarak Marksist bir Yayın Organı Kurma Tasarısını gerçekleştirmeye koyuldu. Rusya ve Batı Avrupa’daki Dağınık Marksist Rus Grupları’nı bir araya getirerek Tutarlı bir Parti’nin Temeller’ini atmaya amaçlayan İskra’nın Yayın Kurulu’nda Plehanov, Martov ve Diğer 3 Üye’yle Birlikye Yer aldı. Dergi’nin Yayın Politikası’nın belirlenmesinde Önemli Rol oynadı.

                Lenin’in İskra’ya katılmadan önceki Yazılar’ında üzerinde durduğu 3 Temel Konu Kapitalizm’in Rus Toplumu’nda yarattığı Değişiklikler, Sosyal Demokratlar’ın ve İşçiler’in Mücadelesi’ni Ekonomik Hedefler’le sınırlama Eğilimi’nin Eleştirisi ve Köylülük Sorunu’ydu. Bu sırada Rus Aydınları Arası’nda Etkili olan Narodnikler’in Görüşleri Marksizm’in yayılmasının Önünde Büyük bir Engel oluşturuyordu. Ortak Toprak Mülkiyeti ve Köy Komünleri Nedeni’yle Rusya’da Kapitalizm’in gelişemeyeceğini savunan Narodnikler’e göre ,Proleterya’nın Yok denecek bir Düzey’de olduğu bir Köylü Toplumu’na Markist Kuramlar uygulanamazdı. Bu Yaklaşım’ı daha 1880ler’de eleştiren Plehanov, Hızlı Sanayileşme’nin de gösterdiği gibi Kapitalizm Evresi’ne geçen Rusya’da Geleceği Proleyerya’nın Temsil edeceğini savunmuştu. Plehanov’a göre  Rusya’daki Gelişmeler 2 Aşamalı bir Devrim Süreci’ni Zorunlu kılıyordu. 1.Aşama’yı oluşturan Burjuva Devrimi Demokratik bir Cumhuriyet’in kurulmasını ve Kapitalizm’in  serpilmesi için Gerekli Şartlar’ın oluşmasını sağlayacak, olgunlaşan Kapitalizm’in Yüksek bir Siyasal Örgütlenme, Sosyalist Bilinç ve Kültür Düzeyi’ne ulaşmış Kalabalık bir Ploretarya’yı doğurmasından sonra Proleterya Devrimi’yle Sosyalizm’e geçilecekti.

                Bu Görüş’ü 1880ler’ib sonunda benimseyen Lenin, Narodnikler’e Karşı Tartışmalar’ında Köylüler’e Toprak Dağıtımı’nın Serbest Piyasa Mekanizması Aracılığı’yla yeniden Kapıtalizm’i doğuracağını ve Kırsal Kesim’de Üretim Araçları üzerindeki Özel Mülkiyet’i ve Piyasa Sistemi’ni yalnızca Sosyalizm’in ortadan kaldırabileceğini belirterek, Köylü Sorunu’na Yeni bir Bakış Açısı getirdi. Köylü Sorunu’yla İlgili olarak Sürgün Yılları’nda yürüttüğü Araştırmalar’ın Ürünü olan Razvitiya kapitalizma v Rossi Adlı Eser’inde Kapitaalizm’in Köy Komünleri’ni Hızla yıktığını ortaya koydu. Buna Bağlı olarak da Narodnikler’in Homojen bir Sınıf olarak nitelendirdiği Köylülüğün Gerçekte Hızla ayrışmaya uğradığını ve Köylülüğün Yaklaşık Yarısını oluşturan Yoksul ve Mülksüz Alt Katman’ın Sanayi Proleteryası’nın Müttefik’i Durumu’na geldiğini savundu.

                Iskra’nın Rus Aydınları’nı Marksizm’e çekmede sağladığı Başarılar’dan sonra Lenin ve Yoldaşlar’ı Devrimci bir Parti kurma Zamanının geldiğine Karar verdiler. Bundan önce 1898’de Minsk’ye Aynı Amaç’la düzenlenen I.Kongre, Delegeler’in çoğunun Kongre’den hemen sonra Tutuklanması Nedeniyle  Hedef’ine ulaşmamıştı. 1903’te Brüksel’de toplanan,ama Polis Baskısı Üzerine çalışmalarını Londra’da sürdüren Kongre’nin Oturumlar’ı 3 Hafta’ya Yakın bir Zaman aldı. Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin (RSDRP) Gerçek bir Örgüt Kimliği’yle ortaya çıkmasını sağlayan Kongre’de birçok Konu’da yürütülen Çetin Tartışmalar’ın Odak Noktası’nı Parti’ye Üyelik Şartları, Parti Disiplini ve Parti’nin İşçi Sınıfı’yla İlişkisi Sorunu oluşturdu.

                Kongre’de bu Nokta’da beliren Görüş Ayrılığı’nın Temel’i Lenin’in Marksist Çevreler’deki Dağınıklığı gidermek için Kalem’e aldığı Çto Delat ve Parti örgütlenmesiyle İlgili Diğer Yazılar’ında yer alıyordu. Kapitalizm’in işçileri kendiliğinden Sosyalizm’e Doğru çektiği Görüş’üne Karşı çıkan Lenin, İşç,ler’in Günlük Mücadele’de ‘Sendika Bilinci’nin Ötesine gidemeyeceğini, Katipalizm’i yıkarak Kesin Kurtuluş’a ulaşmak için Gerekli ‘Sosyalist Bilinç’ Ögesinin İşçiler’e dışarıdan taşınması gerektiğini savunuyordu. Lenin’e göre ‘Proleterya’nın Öncü Gücü’ olan Devrimci Parti Son Derece Disiplinli ve Merkezi Yapı’ya dayanmalı, İşçiler Arası’nda Sosyalist Bilinci yaymaya çalışmalı ve Gerçek Sınıf Çıkarları’nın nerede yattığını Gösterme Konusu’nda Eğitici ve Yol Gösterici bir Rol üstlenmeliydi.

                2.Kongre’de İskra Grubu’nun Parti Yapısı Konusu’nda Bölünmesiyle Azınlık Durumu’na düşen Lenin, Mutlak bir Disiplin’i öngören ‘Demokratik Merkeziyetçilik’ İlkseibe dayalı ‘Yeni Tipte bir Parti’ Tez’ini Kararlı Biçimde savunarak daha da geliştirdi. Deneyimli Profesyonel Devrimciler’in oluşturduğu, İdeolojik Bakımdan Homojen, Dar Kapsamlı ve Çelik’ten ve çekirdeğin Çevresinde kenetlenmiş olan ve İşçi Sınıfı’yla Diğer Muhalif Grupları Toplum’da Dal Budak salmış Örgütler Aracılığı’yla yönlendiren bir Parti Modelini ortaya koydu. Görüşler’ini ‘Bize bir Devrimciler Örgütü verin, Rusya’yı Alt Üst edelim!’ Biçim’inde özetleyen Lenin, İskra Günler’inde, Sıkı İşbirliği yaptığı Plehanov, Martov ve Troçki gibi Karşıtlar’ının ‘Jakobenlik’, ‘Parti İçi Özgür Tartışma Ortamı’nı Bastırma’, ‘Diktatörlük’ gibi Sert Saldırılar’ına Karşın, bu türden bir Parti’nin İnşası için her Çaba’yı gösterdi.

                Yahudi Sosyal Demokrat Birliği Bund’un Kongre’den ayrılmasıyla Az fark’la Çoğunluk Durum’una geçen Lenin’in Öncülük ettiği Bolşevikler ile Martov’un Başını çektiği Menşevikler Arasındaki Görüş Ayrılığı Sonraki Yıllar’da Politika, Taktik ve Program Düzelmi’ne de çıkarak Sürekli derinleşti. Bolşevik Grup 1912 Prag Konferasnsı’nda Menşevik Grup’la Bütün bağları’nı kopararak Ayrı bir Parti’ye dönüştü.

 

                1915 Devrimi ve I.Dünya Savaşı:

                Rusya’yı sarsan 1905 Devrimi Sırası’nda Lenin’in Sınıf İktidarları ve Devrim Sonrası Yönetim’in Karakteri Konu’sunda ortaya attığı Yeni Görüşler, RSDRP’nin İki Kanad’ını yeniden Karşı karşıya getirdi. Menşevikler Proleterya’nın Devrim’e Önderlik etmesi gereken Burjuvazi’yle İttifak kurması ve İktidar’ı alan Liberal Burjuvazi’ye Karşı Muhalefet Konumunu benimsemesi gerektiğini savunuyordu. Ocak’ta başlayan Ayaklanmalar sırasında İsviçre’de Sürgün bulunan ve ancak Kasım’da Rusya’ya dönebilen Lenin, Proleterya’nın Demokratik Devrim’de ‘Hegemonya’yı El’e geçirmesi gerektiği Yol’undaki Görüşler’ini daha da netleştirerek Devrim’in İtici Gücü olan Proleterya’nın Tek Güvenilir Müttefik’inin Köylülük olduğunu savundu. Bu Dönem’deki Tartışmalar’dan Ürün’ü olan Dve taktiki Sotsial-Demokrati v demokratiçeskoy revolyutsi Ad’lı Eser’inde, Liberal Burjuvazi’nin Devrim’inden ürkerek Karşı Devrim Saflar’ına geçmesi Nedeniyle, İşçi-Köylü İttifak’ına dayanarak ‘Proleterya ve Köylülüğün Devrimci Diktatörlüğü’nü kurma Hedef’ini ortaya koydu. Ayrıca Devrim’in 1.Aşama’da kalmayarak Kesintisiz bir Biçimde 2.Aşama’ya geçebileceğini Öne sürdü. Devrimci Dalga’nın Sosyalist Devrim’e Gebe Batı Avrupa’nın Sanayi İşçileri’ni Hareket’e  geçirmesiyle ortaya çıkacak Elverişli Şartlar’ın, Tarım Proleteryası ve Yarı-Proleterler’in Desdeğini alan Rus Proleteryası’na Kapitakizm’in üstesinden gelerek Sosyalizm’e Geçme Yol’unu açacağını belirtti.

                1905 Devrimi’nin Yenilgi’sinden sonra Parti’de yeniden Birliği sağlama Çabalar’ına Karşın, 2 Kanat Arası’ndaki Sınır Çizgileri daha da belirginleşti. 1907’de yenidem Sürgün Hayatı’na dönmek Zorunda kalan Lenin, Menşevikler’in yanı sıra Bolşevikler içinde de Çeşitli Eğilimler’le Yoğun bir Mücadele yürüttü. Çarlık Rejimi’nin Ağır Baskısı’nın ve Bazı Alanlar’da gerçekleştirdiği Sınırlı Reformlar’ın Parti Safları’nda yarattığı Yılgınlığa ve Uzlaşmacılığa Karşı Devrim Hedef’ini Sürekli Önde tuttu. Bu Çerçeve’de Felsefe’den Ulusal Sorun’a, Tarım Program’ından Seçim Taktikler’ine Kadar uzanan bir Dizi Alan’da Sert Tartışmalar’a girişti. Menşevikler’in Ülke İçinde giderek artan Güc’üne Karşın, İlkeler’de Anlaşma sağlanamadığı Sürece birlikte Hareket edilemeyeceğini savundu. Prag’da bir Parti Konferansı düzenleyerek (1912) Bolşevikler’i Ayrı bir Örgüt Çatısı altında Toplama yoluna gitti.

                I.Cihan Harbi başladığında (Ağustos 1914) Avrupa’daki Sosyalist Partiler, II.Enternasyonal’in Emperyalist Savaş’a Karşı Direnme’yi öngören Savaş Öncesi Kararlar’ına uymayarak kendi Hükümetler’inin yanında Yer aldılar. Bu Tutum’u ‘Sosyal Şovenizm’ olarak niteleyen Lenin, Sosyalistler’in Önüne ‘Empertalist Savaş’ı İç Savaş’a Dönüştürme’ Hedef’ini koydu. Cephe’ye gönderilen İşçiler’in ve Askerler’in Silahlar’ını kendi Burjuvaziler’ine çevirmeleri yönünde Propoganda yapmak gerektiğini savundu. Ama bu Görüşler’i Bolşevikler Arasında bile Tam bir Desdek bulamadı. Bunun üzerine Tarafsız bir Ülke olan İsviçre’ye giderek (Eylül 1914) Savaş Karşıtı Bolşevik ve Menşevik Siyasal Göçmenler’den oluşan Küçük bir Grub’a katıldı. Savaş Şartlar’ı yüzünden Rusya’yla hemen hemen Büyün Bağlar’ı koptu. Benzer Görüşler’i savunan Sosyalist Çevreler’in 1915-1916 Yılları’nda Zimmerwald ve Kienthal’da düzenlediği 2 Savaş Karşıt’ı Konferans, Lenin’in ‘Emperyalist Savaş’ı İç Savaş’a Dönüştürme’ Formül’ü yerine ‘İlhaksız ve Tazminatsız hemen Barış yapılmasını ve Uluslar’ın Kendi Kaderler’ini Tayin Hakkı’nı’ öngören bir Karar’ı benimsedi. Böylece Lenin ve Bolşevikler Savaş Karşıtı Sosyalist Hareket İçinde de Azınlık Durumu’na düştü.

                Savaş’ın Gerçek Nedenleri , Sosyalistler’in Enternasyonalizm’e İhanet’inin Gerisinde yatan Etkenler, Adil ve Demokratik bir Barış için Devrim’in Zorunluluğu gibi Sorunlar’a Ağırlık veren Lenin, Görüşler’ini Çağ’ın Kuramsal ve Çözümlemesi olan ve İlk Kez Imperyalizm, kak noveyşi etap kapitalizma Ad’ıyla basılan İmperializm, kak vısşaya stadiya kapitalizma Ad’lı Eserler’inde sistemleştirdi. Yayılmacı ve Açgözlü bir Karakter’i olan Emperyalizm’in 1800ler’in 2.Yarısı’nda Sermaye’nin Belirli Eller’de toplanmasıyla gelişen Tekelci Mali Kapitalizm’in Ürünü olduğunu, Sömürge ve Yarı-Sömürge Ülkeler’deki Hammadde ve Pazarlar’ın sağladığı Yüksek Kazançlar’ın Dünya Ölçeği’nde bir Rekabet’e Yol açtığını ve Rakip Emperyalist Kamplar Arası’ndaki Dengesizliğin yeniden Paylaşım’ı Gündem’e getirilerek Savaş’ı Zorunlu kıldığını savundu. Ayrıca Emperyalist Devletler’in Yüksek Kazançlar’ın Küçük bir Bölüm’ünü İşçi Sınıfı’nın Belirli bir Kesim’ine aktararak bir ‘İşçi Aristokrasisi’ yarattığını ve ‘Satın alınan’ bir Kesim’in Sosyalist Hareket içinde ‘Teslimiyetçi ve Sosyal-Şoven’ Eğilimler’i besleyip Ayak’ta tuttuğunu belirtti. Emperyalizm’le Birlikte Kapitalizm’in Bağrı’ndaki Çekişkiler’in daha da keskinleşmesi Neden’iyle Çağ’ın Devrimler’e Gebe olduğu Sonuc’una vardı.

 

                Sovyet Devrimi’ne Önderlik:

                Avrupa’da Bütün Yıkıcılığı’yla süren Savaş ,1917’ye gelindiğinde Yıkıcılığı’yla süren Savaş, 1917’ye Artık Kitleler’in Coşkulu bir Desdeği’ne dayanmıyordu. Tersine İşçiler ve Askerler Arası’ndaki Tepkiler giderek artıyordu. Savaş’ın Olumsuz Etkiler’i Yoğun Çelişkiler’in yaşandığı, Geri ve Zayıf bir Sistem’e Dayalı Rusya’da çok geçmeden Sarsıcı Boyutlar’a vardı. Petrograd’da  ayaklanan İşçiler ve Askerler Kısa Sürede Çarlık Düzeni’ni yıktı (8-15 Mart 1917). Bu Gelişmeler üzerine bir An Önce Yurd’a dönmek isteyen Lenin, Alman Yetkililer’den aldığı İzin’le  Almanya ve İsveç üzerinden Gizlice Rusya’ya geçti.

                Lenin’in Petrograd’a ulaştığı Sırada (16 Nisan) İktidar’da Burjuva Liberal Partiler’in Önderler’inden oluşan Geçici Hükümet bulunuyordu. Devrim Sonrası’nda Fabrikalar’dan seçilen İşçi Temsilcileri’nin yer aldığı Petrograd Sovyeti’nin En Etkili Siyasal Güç olmasına Karşın, Bu Organ’da Çoğunluğu Eller’inde tutan Menşevikler ve Sosyalist Devrimciler İktidar’ı Geçici Hükümet’e bırakma Yol’una gitmişti. Diğer yandan Ülke’nin hemen Bütün Büyük Kent ve Kasabalar’ında İşçi, Asker ve Köylü Sovyerler’ine Dayalı bir Örgütlenme Hızla yayılıyordu.

                Bolşevikler’in de Büyük Ölçü’de Geçici Hükümet’in Otoritesi’ni tanıdığını gören Lenin, hemen Ünlü Nisan Tezleri’ni açıklayarak Siyasal Gelişmeler’i Çok Değişik bir Yaklaşım’la El’e aldı. Lenin’e göre Ülke bir ‘İkili İktidar’ Dönemi içinde bulunuyordu. Burjuva ve Empertalist bir Karekter taşıyan Geçici Hükümet, hemen Barış’ı sağlama, Köylüler’e Toprak Dağıtma ve İşçiler’in Temel Talepler’ini yerine getirme gibi Sorunlar’ı çözemezdi. Bu Sorunlar’ın üstesinden ancak İşçiler’in, Askerler’in ve Köylüler’in doğrudan Yönetim’i gelebilirdi. Bu Nedenle Bolşevikler’in İşçileri, Askerleri ve Köylüleri ‘Oportünist’ Önderler’in Burjuvazi’ye Teslim ettiği İktidar’ı geri almaya İkna etmesi gerekiyordu. Hükümet’in Devrimci Partiler’i bastırması Şart’ıyla bu Geçiş’in Barışçı Yol’dan da sağlanabileceğini savunan Lenin, Dönem’in Temel Siyasal Hedef’ini ‘Bütün İktidar Sovyetler’e Biçiminde özetledi.

                Lenin’in Sabırlı ve Kararlı bir Mücadele’yle  Bolşevik Parti Merkez Komitesi’ni kendi Çizgi’sine çekmesinden sonra toplanan Parti Konferansı, onun Görüşler’ine Uygun bir Program benimsedi. Buna göre Bolşevikler Geçici Hükümet’e verdikleri Desdeği çekerek Bütün Güçler’ini Sovyetler’de Çoğunluğu El’e geçirme Hedef’i üzerinde yoğunlaştıracaktı. Konferans, kurulacak Sovyet İktidarı’nın yapacağı İlk İşler’e de Bütün Cepheler’de Genel bir Barış için hemen Görüşme’ye oturma, Toprak Sahipleri’nin Mülkler’ine El Koyma, Bütün Topraklar’ı kamulaştırarak Köylüler’e dağıtma ve Özel Sanayi üzerinde İşçiler’in Yarar’ına Sıkı bir Denetim kurma Biçiminde belirledi.

                Temmuz’dan sonra Aleksandr F.Kerenski’nin Başkanlık ettiği Geçici Hükümet, Savaş Bitkinliği’nin ve çöken Ekonomi’nin yarattığı Hoşnutsuzluklar’ın da Etkisi’yle giderek Halk Desdeği’ni yitirmeye başaldı. Kerenski’nin Düzen’in sağlanmasından sonra Kurucu Meclis Seçimleri’ne gitme Yol’undaki Karar’ı, Devrim’e Sırt Çevirme’nin bir İşaret’i olarak İşçiler Arası’ndaki Hayal Kırıklığı’nı daha da derinleştirdi.Bu Ortam’da ‘Barış, Toprak ve Ekmek’ Sloganı’nı işleyen Bolşevikler, Sonbahar’a doğru başta Petrograd olmak üzere Ülke’nin hemen her yanındaki Sovyetler’de Çoğunluğu kendi Saflar’ına çekmeyi başardılar.

                Kerenski Hükümeti’nce  !Alman Ajanı’ olarak suçlandığı için Temmuz’da Yer altı’na geçmek Zorunda kalan Lenin, Şartlar’ın olgunlaştığını savunarak Parti’nin Geçici Hükümet’i devirmek üzere Silahlı Ayaklanma Hazırlıklar’ına girişmesi gerektiğini öne sürdü. Gizlilik Şartlar’ında yaşarken yazdığı Gosudarstvo i revolyutsiya Ad’lı Broşür’de Marksizm’in Öğretiler’i doğrultusunda Kapitalizm’den Sosyalizm’e Geçiş’in ‘Proleterya Diktatörlüğü’ Aracılığı’yla gerçekleşeceğini vurguladı. Buradan Hareket’le Var olan Devlet Mekanizması’nı parçalayarak yerine Silahlı İşçiler’in ve Köylüler’in Yönetim’ini kurma Hedef’ini ortaya attı. Lenin’e göre Rusya’daki Devrim’in ortaya çıkardığı Sovyetler Tam da bu Devrimci  İktidar’ın Organlar’ını oluşturuyordu. Rusya’nın o sırada ‘Savaşan Ülkeler’in en özgür’ü’ olmasına Karşın, Açıkça Karşı-Devrim Saflar’ına geçen Geçici Hükümet ‘Burjuva Diktatörlüğü’nü Temsil ediyordu. Bu Nedenle Rusya’nın Önünde Sovyet Cumhuriyeti ya da Parlementer Cumhuriyet Biçimi’nde Kesin bir Yol Ayrımı bulunuyordu.

                Finlandiya’da kaçak olarak yaşayan Lenin, Eylül’ün Son Günleri’nden başlayarak Petrograd’a birbiri ardı sıra gönderdiği Makale ve Mektuplar’da Merkez Komitesi’ni gecikmeksizin Silahlı Ayaklanma’yı örgütlemeye çağırdı. Bütün Zorlamalar’ın Sonuç vermemesi üzerine, 20 Ekim’de Gizlice Petrograd’a giderek Merkez Komitesi’nin 23 Ekim’de düzenlediği Gizli Toplantı’ya katıldı. Yaklaşık 10 Saat süren Hararetli Tartışmalar’ın ardından Çoğunluğun yanında Tutum almasını sağladı. Böylece Bolşevikler Petrograd Sovyeti’ni Savunma Görüntüsü altında İşçi Milisleri’ni Silahlı Ayaklanma için hazırlamak ve Askerler’in Desdeğini kazanmak üzere Yoğun bir Çalışma’ya girişti.Ama Merkez Komitesi’nde Ciddi bir Muhalefet sürdüğünden Hazırlıklar’da da duraksamalar ortaya çıktı. Bu arada Ayaklanma Konusu’nda Lenin’in Görüşler’ini desdekleyen Troçki’nin Petrograd Sovyeti’nin Başkanlığı’na getirilmesi, Bolşevikler’e Önemli bir Mevzi sağladı. Ayaklanma’nın daha Fazla ertelenmesinin El’e geçirilen Uygun Fırsat’ı kaçırmaya Yol açmasından çekinen Lenin, II.Tüm Rusya Sovyetleri Kongresi’nin bir Gün sonra toplanacağını da Göz önüne alarak, 6 Kasım Gecesi Merkez Komitesi Üyeleri’ne hemen Hareket’e geçme yolunda bir Mektup gönderdi.

                Bolşevikler’in yönettiği Kızıl Muhafızlar’la  Devrimci Asker ve Denizciler 7-8 Kasım Gecesi Pek bir Direniş’le karşılaşmadan Geçici Hükümet’i devirdiler. Hemen ardından II.Tüm Rusya Sovyetleri Kongresi, Bolşevikler’in ve Sol Sosyalist Devrimciler’in Oylar’ına dayanan Ezici bir çoğunlukla Bütün İktidar Yetkiler’ini El’inde topladığını İlan etti. Lenin’i Halk Komiserleri Konseyi’nin  Başkanlığına getirdi ve onun hazırlamış olduğu Barış ve Toprak Kararnameleri’ni onayladı.

 

                Devrimi Koruyup Geliştirme:

                Bir Kaçak Durumu’ndayken 47 Yaş’ında Dünya’nın en Büyük Ülkesi’nin Baş’ına geçen ve İktidar Duygusu’nu ‘İnsan’ın Başını döndüren bir Şey’ olarak niteleyen Lenin, Kararlı bir Tutum’la Devrimci İktidar’ı Pekiştirme ve Barış’ı gerçekleştirme Hedefler’ine yöneldi. Bazı Bolşevik Önderler’in Hükümet’te Diğer Sol Partiler’e de Yer verilmesi Yönü’ndeki Baskılar’ı üzerine, Menşevikler’in ve Sağ Sosyalist Devrimciler’in Karşı çıktığı Sovyetler’e Dayalı bir Yönetim Biçimi’ni Kabul etme Şart’ıyla bir Koalisyon’a Razı olabileceğini açıkladı. Sol Sosyalist Devrimciler dışındaki Partiler bu Çağrı’ya Olumsuz Cevap verdi. Böylece İktidar’ı Paylaşma yükünden kurtulan Bolşevikler, Hükümet’e Bazı Sol Sosyalist Devrimciler’i almakla yetindi. Ocak 1918’de toplanan Kurucu Meclis’in Çoğunluğu oluşturan Menşevikler’in ve Sağ Sosyalist Devrimciler’in Etkisiyle Sovyetizm’i reddetmesi karşısında, Lenin Aynı Kararlı Tutum’u takınarak hiç duraksamadan Meclis’in dağıtılması e-Emrini verdi.

                İtilaf Devletleri’nce tanınmayan Sovyet Yönetim’i, Lenin’in Talimat’ıyla İttifak Devletleri’yle  Tek Başına Barış Görüşmeleri’ne oturdu. Brest-Litovsk’ta yürütülen Görüşmeler’de Çok Ağır Şartlar’ın Öne sürülmesi üzerine, Bazı Bolşevikler Sovyet Yönetimi’ni Tehlike’ye atma Pahasına Devrimci bir Savaş’ın Savunuculuğunu yapmaya başladı. Ama Halk Arasındaki Güçlü Barış Özlemi’ni ve Darmadağın olmuş bir Ordu’nun Etkili bir Direniş gösteremeyeceğine inanan Lenin, İstifa tehdidini de kullanarak, Merkez Komitesi’nin Büyük Toprak Ödünlerini öngören Brest-Litovsk Anlaşması’nı (Mart 1918) onaylamasını sağladı.

                Barış Yön’ünde atılan Adım , Karşıdevrimci Güçler’in ve onlara Desdek veren İtilaf Devletleri’nin Sovyet Yönetimi’ni devirme Çabalar’ını dha da şiddetlendirdi. Önceki Hükümetlerce alınmış Bütün Dış Borçlar’ın tanınmaması ve Yabancılar’a Ait Mallar’ın Tazminatsız Millileştirilmesi, Bu Çabalar’ı Silahlı Ayaklanma’ya dönüştürdü. 1920’ye Kadar Milyonlarca Kişi’nin Ölüm’üne ve Büyük Yıkım’a Yol açan İç Savaş’tan İlk Zarar görenlerden biri de Lenin’in kendisi oldu. Ağustos 1918’de Konuşma yaptığı bir Fabrika’dan ayrılırken Fanni Kaplan Ad’lı bir Sosyalist Devrimci’nin saldırısına uğrayan Lenin, Ağır Biçinde yaralandı. Ama Sağlam Bünyesi Sayesinde Kısa Sürede iyileşti.

                Genellikle Eski Çarlık Generaller’ince yönetilen ve İtilaf Devletleri’nden Geniş Çaplı Para, Silah ve Asker Yardımı alan Karşıdevrimci Beyaz Ordu’ya Bağlı Kubberler’in Amansız Saldırılar’ı boşa çıkarıldı. Lenin, Troçki’nin Komuta ettiği Kızıl Ordu’nun Kuruluş’una ve izlediği Stratji’ye Yön vermenin yanı sıra Sovyet Yönetimi’nin Halk Sesdeği’yle Ayakta kalmasını sağlayan Etkili Önlemler aldı. Ayrılma Hakkı’nı da kapsamak üzere Ulsular’ın Kendi Kaderler’ni Tayin Hakkı’nı tanıyarak Rus olmayan Milliyetler’in Etkin Desdeği’ni, Bazı Yerler’de de Hayırhah Tarafsızlığı’nı kazandı. Ayrıca bu Politika’yla Çokuluslu bir Devlet Yapısı’na dayanan Rusya’nın Bütünüyle dağılmasını önledi. Yiyecek Karneleri, Konut ve Siyasal Katılım gibi Alanlar’da Sanayi İşçileri’ne Öncelik vererek Yönetim’in Sınıf Temel’ini sağlamlaştırdı. Toprak Dağıtımı Proğram’ıyla Köylüler’in Yönetim’in yanında Yer almasını sağladı.

                Ama İç Savaş’ın yarattığı  Ekonomik Çöküntü bir Süre sonra , Sovyet Yönetimi’ni Güç Durum’a düşürdü. Kızıl Ordu’yu ve Kentler’i beslemek için Gerekli Tahıl Ürünleri almada Para ve Mal Sıkıntısı Baş Gösterince Lenin ‘Savaş Komunizmi’ Çerçevesinde Köylüler’in Tahıl Fazlası’nı Karşılıksız olarak Devlet’e Teslim etmesini öngören bir Sistem kurdu. Köylüler’e Karşı bu Politika Değişikliği Başlangıçta Güçlü bir Direniş doğurdu. Ama Beyazlar’ın Egemen olduğu Yerler’de Topraklar’ın Eski Sahipleri’ne Geri verilmesi ve Topraklar’a El koyan Köylüler’in Acımasızca Cezalandırılması, Köylüler’i yeniden Sovyet Yönetimi’nin Safına çekti. Beyaz Ordu Tehlikesi’nin Alt edilmesinden sonra Köylüler bir kez daha Tahıl Fazlasını Devlet’e vermeyi reddetmeye yöneldiler. Bu Davranış’ın Kitlesel bir Ayaklanmaya Dönüşme Eğilim’i göstermesi üzerine, Lenin hemen Geri bir Adım attı. Sovyet Yönetimi Mart 1921’de NEP (Yeni Ekonomi Politikası) Proğramını benimseyerek Köylüler’in Ürünler’ini Açık Pazar’da satmasına İzin verdi.

                Lenin Devrim’in İlk Günleri’nden başlayarak Diğer Avrupa Ülkeleri’nde Devrimci Mücadele’yi yükseltmeye ve Sovyet Yönetimi’ne Karşı önlemeye Yönelik bir Dış Politika izledi. 1924’e gelindiğinde ABD Dışı’ndaki Bütün Büyük Devletler’in Sovyet Yönetimi’ni Resmen tanımasıyla 2.Hedef’ine  Büyük Ölçüde ulaştı. Ama Devrim’in Dünya Çapı’nda Zafer kazanması Yol’undaki Beklentisi Sonuçsuz kaldı. Böylece Sovyet Devrimi Kapitalist Devletler’in oluşturduğu Düşmanca kuşatmayı kıramadı.

                Lenin Bu Kuşatma’ya Karşın Sovyet Devrimi’ni Uluslar arası Düzey’de Etkili bir Güç Odağı Durumu’na getirdi. Bu Doğrultu’da atılan Adımlar’dan biri Yeni Ad’ıyla Rus Komunist Partisi’nin (Bolşevik) Öncülüğü’ndeki Mart 1919’da III.Enternasyonal’in kurulması oldu.  Program ve Örgütlenme Açısından Bolşevikler’i Örnek alan Partiler’in Yer aldığı bu Kuruluş, Uluslar arası İşçi Hareketi içinde II.Enternasyonal’in Çizgisi’ne Karşıt Yeni ve Güçlü bir Akım’ın gelişmesini sağladı. III.Enternasyonal’e Bağlı Partiler Hükümetler’in Sovyet Devrimi’ne Yönelik Askeri Müdahalesi’ni engellemek Amac’ıyla Etkili bir Mücadele yürüttü. Lenin Proletarskaya revolyutsiya i renegat Kautski Ad’lı Eser’inde II.Enternasyonal Çizgisi’ne  Sert İdeolojik Darbeler indirirken, Destkaya bozeln ‘levizni’ v kommunizme’de III.Enternasyonal İçindeki ‘Sol’ Eğilimler’le de Mücadele ederek Rusya’daki Devrimci Deneyim’den çıkan Dersler’i Özlü bir Biçimde ortaya koydu.

 

                Son Yılları:

                Lenin İç Savaş’ın Sona ermesiyle birlikte Sovyet Yönetimi’ni pekiştirmek üzere Muhalefet’e Karşı Sert bir Sindirme Kampanyası başlattı. Bu Politikası Parti içinde de Geniş Çaplı bir Temizlik Hareketi’ni getirdi. Ama Parti ve Yönetim Sistemi’nde Bozukluklar Uç vermeye başladığı 1922’de Sosyalizm için en Büyük Tehlike’yi bu Alan’daki ‘Yozlaşma’ olarak saptadı.  Parti ve Devlet Aygıtı’nın büroklatlaşarak hantallaşması, Yetkililer’in Sovyetler’in El’inden  çıkarak Merkezî Organlar’a kayması, Rus olmayan Milliyetler’e Karşı Büyük Rus Şovenizmi’nin hortlaması gibi Olumsuz Gelişmeler’e işaret ederek Sosyalizm’e Karşıt Eğilimler’i düzeltmeye Ağırlık verdi. Bu arada Nisan 1922’de Parti Genel Sekreterliğine getirilen İosif Stalin’in El’inde Geniş yetkiler toplanmaya başladı.

                1922 İlkbaharı’nda Ciddi Biçimde hastalanan Lenin, Suikast Sonrası’nda Boynunda kalan Kurşun’un çıkarılması için Ameliyat Masası’na yattı. Ameliyat’ın ardından Hızla iyileşme Belirtileri göstermesine Karşın, 1 Ay Sonra Kısmi Felç geçirerek Konuşma Yeteneği’ni yitirdi. Haziran’da Durum’u Biraz düzelince, Devlet Yapısı’nın Stalin tarafından öngörülen  Üniter Sistem yerine, Federal Sistem Temeli’nde yeniden düzenlenmesine Yönelik Çalışmalar’a girişti. Aralık’ta Sağlığının bozulmasıyla yeniden Parti ve Devlet Çalışmaları’ndan El’ini çekmek Zorunda kaldı. Bununla birlikte 23-26 Aralık 1922 ve 4 Ocak 1923’te Sekreter’ine Lenin’in Vasiyeti olarak bilinen Belge’yi yazdırdı. Bu Yazılar’da Stalin ve Troçki gibi birbirine Aykırı Güçlü Kişiler’in Önderliği altında Parti’nin Çatışmalar’a sürüklenebileceğine İlişkin Kaygılar’ını dile getirdi. 10 Mart 1923’te Yeni bir Rahatsızlık geçirip Konuşma Yeneteği’ni Tümüyle yitirmesinden sonra Parti ve Devlet Yönetimi’yle Bağı koptu. Yaklaşık 1 Yıl Felçli yaşadıktan sonra 54 Yaş’ında öldü.

 

                Eserleri:

                Lenin’in İskra, Vperyod, Proletari, Sotsial-Demokrat, Raboçaya Gazeta, Prosveşçeniye ve Pravda gibi Dergi ve Gazeteler’de çıkan Makaleler’le birlikte Büyük bir Hacmi bulan Yazılar’ı ve Konuşmalar’ı Ölüm’ünden sonra Soçineniya (Toplu Eserler) Adı altında yayınlandı. En Eksiksiz Derleme olan Eser’in 5.Baskısı (1958-1965) Toplam 55 Cilt’tir.

                -1970-1971 Arasında basılan 3 Ciltlik İzbranniya Proizvedeniya (Seçme Eserler) ise En Önemli Kitap, Broşür ve Makaleleri’ni içermektedir.

                -Razvitiya kapitalizma v Rossi ,[1]

                -Çto Delat ,[2]

                -Dve taktiki Sotsial-Demokrati v demokratiçeskoy revolyutsi ,[3]

                -İmperializm, kak vısşaya stadiya kapitalizma,[4]

                -Gosudarstvo i revolyutsiya ,[5]

                -Proletarskaya revolyutsiya i renegat Kautski ,[6]

                -Destkaya bozeln ‘levizni’ v kommunizme,[7]

 

                 *Lenin’in Batı Dilleri’nde Çeşitli Konu Başlıkları altında derlenerek yayınlanan Çok Sayıda Kitab’ı Türkçe’ye çevirldi. Sayıca 100ü geçen bu Kitaplar arasında şunlar yer alır:

                -Markist Felsefe Yazıları,[8]

                -Materyalizm ve Ampiriokritisizm,[9]

                -Din Üzerine,[10]

                -Kadınların Kurtuluşu,[11]

                -Sanat ve Edebiyat,[12]

                -Sosyalizm ve Savaş,[13]

                -Bir Adım İleri, İki Adım Geri, [14]

                -Nisan Tezleri ve Ekim Devrimi, [15]

                -Kitle İçinde Parti Çalışması, [16]

                -Toprak Meseleleri, [17]

                -İşçi ve Köylü İttifakı,[18]

                -Uluslar’ın Kaderlerini Tayin Hakkı,[19]

                -Doğu’da Ulusal Kurtuluş Hareketleri,[20]

                -Seçme Yazılar,[21]

                -Mektuplar,[22]

                -Son Yazılar Son Mektuplar, [23]


 


[1]              1899,

                ç.1971,1988, Rusya’da Kapitalizmin Gelişmesi,

[2]              1902,

                ç.1968,1979, Ne Yapmalı?

[3]              1905,

                ç.1967,1974, İki Taktik,

                ç.1976,1978, Demokratik Devrim’de Sosyal Demokrasi’nin İki Taktiği,

[4]              1917,

                1965, 1987,Emperyalizm; Kapitalizm’in En Yüksek Aşaması,

[5]              1917,

                ç.1934,1978, Devlet ve İhtilal,

[6]              1920,

                ç.1934, İşçi Sınıfı İktidarı ve Kautsky Melunu,

                ç.1969-1979, Proleterya İhtilali ve Dönek Kautsky,

[7]              1920,

                ç.1970,1978, ‘Sol’ Komunizm, Bir Çocukluk Hastalığı,

[8]              1976,

[9]              1968,1988,

[10]             1975,

[11]             1975,1978,

[12]             1968,1976,

[13]             1970,1987,

[14]             1969,1979,

[15]             1969,1979,

[16]             1971,1979,

[17]             1969,1977,

[18]             1970,1975,

[19]             1968,1979,

[20]             1970-1978,

[21]             1966,1976,

[22]             1969,1976,

[23]             1975,