Nelson (Rohihlahia) Mandela

1918-

 

    Temmuz 1918’de  Umtata, Trankei’da doğdu. Güney Afrikalı Siyah Önder. 1964’te Irk Ayrımı’na Karşı giriştiği Etkinlikler’den Dolayı Ömür Boyu Hapse Mahkum edildive Uzun Cezaevi Hayatı Sırası’nda Güney Afrikalı Siyahlar’ın yürüttüğü Direniş’in Simgesi Hali’ne geldi.

    Babası Zosa (Xhosa) Dili konuşan Tembu Kabilesi’nin Şef’i Henry Mandela’ydı. Fort Hare University College ve Witwatersrand Üniversitesi’nde Öğretim görerek 1942’de Hukuk Diploması aldı. 1944’te Afrika Ulusal Kongresi’ne (ANC) katıldı ve Kısa Süre içinde Siyahlar’ın Kurtuluş Hareketi’nin Önderler’inden biri Durum’una geldi. 1948’den Sonra İktidar’daki Ulusal Parti’nin (NP) Irk Ayrımı Politikalar’ına Karşı Çeşitli Eylemler örgütledi. 1956-1961 Arası’nda Vatan’a İhanet’ten yargılandıysa da, Sonuçta 1961’de aklandı. Bu Uzun süren Dava Sırası’nda İlk Karısı’ndan boşanarak Nomzamo Winifred (Winnie Mandela) ile evlendi. 1960’ta Sharpeville’de Polis’in Pasaport Yasalar’ını Protesto eden Silahsız Halk’ın üzerine Ateş açarak yüzlerce Kişi’yi öldürmesi ve ardından da ANC’nin Yasadışı  İlan  edilmesi üzerine Pasif Direniş Yanlısı Tutum’unu Terk ederek Irkçı Güney Afrika Rejimi’ne Karşı Sabotaj Eylemler’ini desdeklemeye başladı. 1962’de yeniden tutuklanarak 5 Yıl Hapse Mahkum edildi. 1963’te Polis Johannesburg’un Kenar Mahalleleri’nden Rivonia’ya Baskın düzenleyerek ANC’nin Askeri Kanadı Niteliğindeki Umkonto We Sizwe’nin (Ulusun Mızrağı) Merkezi’nde bir Miktar Silah buldu. Bunun üzerine aralarında 7 Aydır Tutuklu olan Mandela’nın da olduğu 9 Önder için Sabotajlar düzenlemek, Vatan’a İhanet ve Şiddet kullanarak Hükümet’e Karşı Komplo’ya girişmek İddiası’yla Dava açıldı. Sözkonusu Örgüt’ün Kurucular’ından olan Mandela , Rivonia Davası Ad’ıyla anılan Yargılamalar Sırası’nda, Irkçı Baskılar’ın Siyahlar’a Zor’a başvurmaktan başka bir Yol bırakmadığını anlatarak kendisine yöneltilen Suçlamalar’ın bir Bölüm’ünü Kabul etti. 11 Haziran 1964’te Ömürboyu Hapse Mahkum edildi. Diğer 7 Kişi’ye daha Az Ceza verildi. 1 Kişi de Beraat etti. Mandela 1964-1982 Arası’nda, Cape Town Yakını’ndaki Robben Adası Hapishanesi’nde kaldıktan sonra 1982’de Güvenlik Önlemleri’nin en Yüksek Düzey’de olduğu Pollsmoor Hapishanesi’ne nakledildi. Bu arada, Güney Afrika’nın Siyah Halkı’nın Yaygın Desdeği sürerken, aynı Zaman’da Uluslar arası Alan’da Irk Ayrımı’na Karşı çıkan Bütün Güçler’in Geniş Desdeği’ni kazandı.

    Mandela’ya 1979’da Cavahardal Nehru Ödülü, 1981’de Bruno Kreisky İnsan Hakları Ödülü ve Bazı Üniversitelerce Fahri Doktorluk Unvanları aldı. Özgürlüğe kavuşması için Uzun Yıllar Kampanyalar yürüten Karısı Winnie Mandela da Siyah Çoğunluğu’nun Önderler’inden Biri Durum’una geldi.

 

    Eserleri:

    -No Easy Walk to Freedom, [1](Özgürlük Yolu Güçlükler’le Dolu’dur),

    -The Struggle Is My Life,[2] (Mücadele Hayatım’dır),

    -I Am Prepared to Die,[3] (Ölmeye Hazır’ım),

 

[1]             1965,

[2]             1978,

[3]             1979,