Ali Bulaç

1951

 

      10 Mart'ta Mardin'de doğdu. Arap-Kürt Kökenli. İlk ve Orta Öğretim'ini Mardin'de, Yüksek Öğrenim'ini İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü (1975) ve İÜ. Edebiyat Fakultesi Sosyoloji Bölümü'nde  yaptı (1980).

      1973 de bir Süre Fikir ve Sanat'ta Hareket Dergisi'nde çalıştı. Sur ve Tohum Dergiler'inde yazdı.[1]

       1974 de İslam Medeniyeti'nde yazdı.

       1975 de Milli Gençlik'de[2] Yazıları yer aldı.

      1976-1980 de Düşünce Dergisi ve Düşünce Yayınları'nı kurdu. 1976 da Mavera, Milli Gazete,Yeni Devir'de yazdı.

       1979 da Tevhid, Hicret'te yazdı.

      

       12 Eylül Sonrası:

       1984 de İnsan Yayınları'nı kurdu.

      1986-1987 de Zaman Gazetesi Kurucuları arasında yer aldı ve 1 Yıl Gazete'nin İstanbul Büro Şefliği Görevini yürüttü, Yazılar yazdı.

       1985-1992 arasında Kitap Dergisi'ni yönetti, Yazılar yazdı.

        1993 da 3 Aylık Bilgi ve Hikmet Dergisini yönetti.

       1995-1996 da Yeni Şafak'da yazdı.

       Çağdaş İslam Dünyası, Düşünce Sorunları, Toplumsal Değişme ve Yenileşme gibi Konular'daki Araştırma ve İncelemeler'iyle yanınladı.

       Bir çok Dergi'de (Aktuel,)   çok Sayı'da Araştırmalar'ı yayınlandı, Türkiye'de ve Yurt Dışı'nda Tebliğler sundu." Medine Vesikası" Çevre'sinde geliştirdiği Düşünceler 90 Sonrası İslamcı Gündem'in Temel Tartışma Konuları arasında yer aldı.

 

        Yeni Zemin’de RP üzerine Açıkoturum'dan:

       'Kürtler, Taşralılar ve Geleneksel Müslüman Kesimler. RP’nin bu 3 Taban'la da İlişkisini İyi kurduğunu söylemek çok Zor . (Aşırı Milliyetçi ve Kürt Düşmanı) MÇP ile yapılan İttifak'la RP  Büyük Yara aldı ve Kürt Taban'ını Geniş Ölçü'de kaybetti. Acaba RP Kürtler'le tekrar İyi bir Diyalog'a girdi mi? Bundan Emin değilim. PKK’ya Yönelik Türk Ordusu'nun düzenlediği Operasyon, aslında RP için İyi bir Fırsat'tı. Çünkü bu Operasyon Sonrasında Bölge'de ve Kürtler Arasında Büyük bir Boşluk Ortaya çıkacaktır. Bu Süreçte Kürtler Tekrar Kimlikler'ini, Talepler'ini ve Mücadeleler'ini İslami bir İdeoloji ile İfade edebileceklerdi. RP, Taban'ıyla Merkezkaç Konum'unda. Fakat Tavan'ı Merkez Konum'unda. Yani Bugün Türkiye’de Sistem'in içinde yaşadığı Çelişkiler, bir de RP’nin kendi içerisinde yaşanıyor. Halk Sürekli olarak RP’yi Değişim isteyen bir Parti olarak algılıyor. Yeni Ufuklar, Yeni Vaatler'de bulunan bir Parti. Halk ile Direkt Diyalog'a giren Kadro, Özellikle Genç Kadro böyle bir Mesaj veriyor. Yani Sürekli Halq'la Temas Halinde olan Aktif Güçler, Düzen'in Değişim'inden yana olduğundan, buna Merkezkaç denir. Fakat Piramid'in Tepesine doğru çıktığımızda, Söylem'in giderek merkezileştiğini ve Sistem'den Farklı Politikalar üretmediğini görüyoruz. Somutlaştırırsak, RP, Balkanlar'da, Kafkasya'da ve Ortadoğu’da hızla gelişmekte olan Etnik Çatışmalar'a, Milliyetçi Savaşlar'ın artmasına karşı Çözüm üretebilecek bunları durdurabilecek Evrensel Çözümler getiremedi. Tam aksine, Milli ve Dini Kimliği Başarı'yla birleştiren, bir Parti Görünüm'ü verdi. Bu nedenle Türkiye’yi Merkez gören Milliyetçi Görüşler'in de RP’ye kayması Mümkün ki, bu da Ciddi bir Durum. Uluslararası ve Toplumsal Değişimler'de, Refah’ın ürettiği Projeler Somut değil. Yani nasıl bir Değişim, bunun Huquqi, Siyasal ve Kültürel Modeller'i nelerdir? Sözgelimi Adil Düzen Kavramı var. İçi Boş ve Her Açı'dan Komik. Bir Dünya Cenneti'ne Atıf olarak ortaya çıkıyor. Oysa Parti'nin içerisindeki Mekanizmalar baktığımızda, Değişimler'i yukarıya taşıyabilecek Kanallar'a Sahip görünmüyorlar. Somut olarak CMUK Tartışmaları'nda Refah’ın en başta bunu desdeklemesi lazım'dı. Ancak bunun tersine; Refah, DYP ve ANAP ile İşbirliği yaparak Yasa'nın Asli Haliyle çıkmasını önledi. Yine RP, Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasına Karşı çıktı. Devletçi ve Merkezci bir Söylem kullandı. Dolayısıyla RP’yi, İslami Hareketler'in dışında tutmuyorum ama İslami Hareketler'le özdeşleştirmiyorum.’

       İki Evli (1995) ve 4 Çocuk Babası.

 

      Eserleri.

      -Qur'an'ı-Kerim'in Türkçe Anlamı, 1993 10.baskı

      -Qur'an ve Sünnet Üzerine, 1985 3. baskı.

      -İslam Dünyası'nda Düşünce Sorunları, 1993, 3. baskı.

      -Çağdaş Kavramlar ve Düzenler, 1992, 12.baskı

      -Gündem'deki Konular,1992, 3. baskı.

      -Ortadoğu Gerçeği,1988

      -İslam Dünyası'nda Toplumsal Değişme, 1993, 3. baskı

      -Bir Aydın Sapması, 1993, 3. baskı.

     -İnsan'ın Özgürlük Arayışı, 1992, 3. baskı. (1988 Türkiye Yazarlar Birliği Fikir Ödülü)

      -Din ve Modernizm, 1992, 3. baskı

      -Nuh'un Gemi'sine Binmek, 1992

      -İslam ve Fanatizm, 1993

      -İslam ve Demokrasi, 1993

      -İslam Düşüncesi'nde Din-Felsefe/ Vahy-Aqıl İlişkisi, 1994

      -Din, Devlet ve Demokrasi,

      -Avrupa Birliği ve Türkiye,

      -Modern Ulus Devlet,

      -Bilgi Neyi Bilmektir,

      -Tarih, Toplum ve Gelenek,

      -Tarih'e, Kutsal'a ve Hayat'a Dönüş,


 


[1]          Aralık 1972 de Yakub Kadri'in Yaban Roman'ı eleştirilip Anabolu İnsanı'nın Yüceliği Dil'e getirilir. 1973 Ocak-Şubat Sayısı'nda "İslam Düşüncesi'nin Kaynakları" Yazı'sında iki Vahiy Kaynağı Qur'an ve Sünnet'in Referanslığı vurgulanır. Mayıs 1973 de "Bir Devrin Yüzakı/ Derviş Yunus"u yazar. Aralık 1973 de M.Metin Mengüşoğlu'nun Milli Kültür Savaşı verdiğinden bahsedilir.

[2]          Şubat 1975 de "Mevlana Sınıfsız Bir Toplum Adamı'dır" Adlı Yazı'sında Qur'an'ı, Hadis'i ve Tasavvuf Sistemi'ni Kaynağından okumak, bol bol Tarih öğrenmek Zorunluluğu ileri sürer."Bunun için Arapça, Osmanlıca ve Farsça'yı öğrenmek Şart'tır."der.

            Kasım-Aralık 1975: " Biz Müslümanlar'ı, Komunizm Tehlike'siyle korkutuyor, Mesaimiz'i İşgal ediyorlar. Biz Herşey'den Evvel Kapitalist bir Toplum'dayız. İlk Hesaplaşmamız Komunizm'le değil, Bugün Laiklik İlkesini İleri sürerek Bizim Bütün Fikri ve İnanç Hürriyetler'imizi kısıtlayan, 150-200 Sene'den beri Belimizi kıran ve bugünkü Sefalet'i, Zulm'ü ve Komunizm'i  doğuran Batıcı, Kapitalist Düzen'le hesaplaşmak Zorunda'yız."