Friedrich Engels

1820-1895

 

                                  

28 Kasım 1820’de Barmen, Ren Eyaleti, Prusya’da doğdu. 5 Ağustos 1895’de Londra’da öldü. Alman Sosyalist Düşünür, Kuramcı ve Eylem Adamı. Marx ile Birlikte Bilimsel Sosyalizm’in Kurucusu Kabul edilir.

 

Gençliği:

Ilımlı Liberal Görüşleri ve Prusya Devleti’ne Bağlılığı ile tanınan Protestan bir Aile’den gelen Engels’in Babası, Barmen’deki bir Dokuma Fabrikası’nın Sahibi ve Manchester’daki Ermen&Engels Pamuk İşletmesi’nin Ortağı’ydı.  Kültürlü bir Kişi olan  Annesine Karşı Derin bir Sevgi besleyen Engels, sonradan Devrimci Görüşleri Nedeni’yle Baba’sıyla çatışmaya düştüğü Dönemler’de bile, Anne’sinin Etkisi’yle  Aile’den Mali Desdek görmeye Devam etti. Barmen’deki Öğrenim’inin ardından, 1834’te, Elberfeld Yakınları’ndaki bir Gymnasium’da okumaya başladı. Ama fabrika’nın Başına geçmesini isteyen Baba’sının zorlamasıyla Son Sınıf’ta Okul’dan ayırıldı.

Bundan sonraki 3 Yılı ( 1838-1841 ) İş Deneyimi kazanması için  gönderildiği  Bremen’deki bir İhracat Şirketi’nde çalışarak geçirdi. İş Saatleri’nden artakalan Zamanlar’da Müzik, Yüzme, Eskrim ve Binicilik’le uğraştı. Bu arada Dil Öğrenme Konusundaki Yeteneğini geliştirirken, Devrimci ve Liberal Yazarlar’ın Eserler’ine de İlgi Duymaya başladı. Özellikle Ludwig Börne, Karl Gutzkow ve Heinrich Heine  gibi Jung-deutschland (Genç Almanya) hareketi’ne Bağlı Yazarlar’ın Eserlerini okudu. Ama çok geçmeden Disiplinsiz ve Tutarsız olarak nitelediği bu Hareket’ten  uzaklaşarak Görüşler’ini daha Kapsamlı ve Sistematik bulduğu Genç-Hegelciler’in Etkisi altına girdi. Aralarında Teolog ve Tarihçi Bruno Bauer ile Anarşist Max Stirner’in de bulunduğu bu Sol Hegelist Aydınlar ,Tarihsel Gelişme’nin İtici Gücü olan Karşıtlıklar arasındaki Çatışma Süreci’ni hızlandırmak Amacı’yla Zaman’ı geçmiş, Usdışı ve Baskıcı gördükleri Herşey’i eleştirmeyi Temel alıyorlardı. Genç Hegelistler’in Saldırıları’nı öncelikle Hristiyanlığın Temelleri’ne yöneltmeleri, daha önceleri bir Agnostik olan Engels’in Militan bir  Ateist Haline gelmesinde Önemli bir Rol oynadı. Bremen’de Gazetecilik’le de ilgilenmeye başlamıştı. Friedrich Oswald Takma Adı’yla Çeşitli Makaleler yazdı. İlk kez bu Makaleler’inde ortaya koyduğu Keskin Eleştiri Yeteneği ve Kolay anlaşılır Uslubu, daha sonraki Yıllar’da Marksist İlkeler’in Geniş bir Kitle’ye yayılmasında Önemli Rol oynadı.

1841’de Barmen’e döndükten sonra, 1 Yıl için Gönüllü olarak Berlin’deki bir Topçu Birliğine yazıldı. Antimilitarist Eğilimleri’ne Karşın Görev’ini Başarı’yla yerine getirdi. Sonraki Yıllar’da Askerlik Konusu’nda uzmanlaşarak Silahlı Ayaklanma ve Savaş Taktikleri üzerine Çeşitli Makaleleler yazı. Bu, Bazı Dostlar’ının kendisine ‘General’ Adını takmasına Neden oldu. Diğer yandan Askerlik, İlgisini çeken Konular’la uğraşabilmesi için Gerekli Zaman’ı sağladı. Lise Mezunu olmamasına Karşın, Üniversite’deki Dersleri Dinleyici olarak izledi. Friderich Oswald Ad’ıyla yazdığı Yazılar Doktorlar Klübü Ad’ını taşıdığı Dönem’de Marx’ın da gelip gittiği, Özgürler olarak bilinen Genç Hegelist Çevre’ye Kabul edilmesinde Etkili oldu. Bu Çevreler’de, Din’e Karşı sürdürülen Filozofik Tartışmalar’ın Yılmaz bir Savaşçısı olarak Ün yaptı.

 

Komunizmi Benimsemesi:

Engels 1842’de  Terhis olduktan sonra, Komunizm’i benimsemesinde Önemli Rol oynayan Moses Hess ile tanıştı.  Varlıklı bir Yahudi Ailesi’nin Oğlu olan Hess, Radikal  Mücadele’ye ve Sosyalist Yayınlar’a Mali Desdek sağlıyordu. Ayrıca Hegel Filosofisi’nin ve Diyalektiğin mantıksal Sonucu’nun Komunizm olduğunu İleri sürüyor ve ilerlemiş Sanayisi, filizlenmekte olan Proleteryası ve Sınıf Mücadelesi’nin belirtileri’yle İngiltere’nin Gelecek’teki Toplumsal Dalgalanmalar’da Büyük bir Rol oynamaya Aday olduğunu vurguluyordu. Bu Dönem’de Hess’in İngiltere’ye İlişkin Görüşler’inin Etkisinde kalan Engels, babasının Manchester’daki Fabrikası’nda Çalışma Fırsatı doğunca bunu kaçırmadı.

İngiltere’de (1842-1844) yeniden İş Hayatı’na atıldı ve oldukça Başarılı oldu. İş Saatleri dışında İngiltere ve diğer Avrupa Ülkeleri’ndeki Gazeteler’e Komunizm Üzerine Yazılar yazmak, İngiltere’nin Ekonomik ve Siyasal Şartları üzerinde yazılmış Kitaplar ve Parlemento Raporları okumak, İşçiler’le kaynaşmak, Radikal Önderler’le tanışmak ve Sanayi’nin Gelişmesi’yle İşçiler’in Sefalet içindeki Durumlar’ını Dile getirecek bir İngiltere Tarihi yazmak üzere Malzeme toplamakla uğraştı. Bu çalışmalar’ının Sonucu’nda Die Lage der arbeitenden Klasse in England’ı yayınladı.

Manchester’da Mary Burns Adlı Eğitimsiz bir İrlandalı İşçi Kız’a Aşık oldu. Evlilik Kurumu’nu reddetmesine Karşın onunla Karı Koca Hayatı sürmeye başladı. Mary’ye duyduğu Sevgi Hayat’ının en Güçlü Bağlar’ından biri oldu. Sonradan Marxla kurduğu Köklü Dostluk boyunca yaşadıkları Tek Ciddi çatışma Mary’nin Ölüm’ü (1863) Sırası’nda ortaya çıktı. Engels, Mary’nin Ölüm Haberi’ni sıradan bir Olay gibi karşıladığı Gerekçe’siyle, Marxa Serzeniş’te bulundu. Sonraları bu Duyarlılığı Göz Önüne alan Marx, Engels Mary’nin Kızkardeşi Lizzy ile yaşamaya başladığında, Mektuplar’ını ‘Bayan Lizzy’ye ya da ‘Bayan Burns’e Selamlar’ını bildiren İfadeler’le bitirmeye her Zaman Özen gösterdi. EngelsLizzy’nin Resmen Evlenme İsteğini ancak Ölüm Döşeği’ndeyken Kabul etti.

 

Marx’la İşbirliği:

Engels, 1844’te Marx’ın Paris’te Arnold Ruge ile birlikte yayınladığı ve yalnızca 1 Sayı çıkabilen Deutsche-Französische Jahrbücher  2 Makale gönderdi. Bu Makaleler’den biri Umrisse zu einer Kritik der Nationalökonomi [1]Başlığını taşıyodu. Engels, Ricardo, Smith, Mill ve J.B.Say’ın  İktisat Öğretileri’ni Ele aldığı bu İncelemesi’nde Liberal İktisat’ın Çelişkisi olarak gördüğü Noktalar’ı sıralıyor ve bugün Özel Mülkiyet’e Dayalı Sistem’in ‘Milyonerler be Sefiller’den’ oluşan bir Dünya’ya Yol açacağını kanıtlamaya çalışıyordu. Ona göre bunu izleyecek olan Devrim ‘İnsanlığın yeniden kendisiyle ve Doğa’yla barışmasını’ sağlayacaktı. Engels’in bu makalesi’nde kendi Görüşler’iyle Büyük Paralellikler bulan Marx, onunla Yazışma’ya başladı.

Engels 1844 de Barmen’a dönerken daha önce Köln’de tanışmış olduğu Marx’la görüşmek üzere 10 Günlüğü’ne Paris’e uğradı. Sosyalist Hareket’i İleri’ye götürecek olan Düşünce ve Eylem Arkadaşlığı Böylece Başlamış oldu. O Yıl İngiltere'de İşçi Sınıfı’nın Durumu Adlı Eser’ini yayınlamışdı. Tabiat Bilimleri ile Ekonomi Bilimi üstüne de Geniş Bilgisi vardı.  Marx’la İşbirliği’nin İlk Ürünü olan Die Deutsche Ideologie 1845’te yayınlandı. Marx ve Engels, Polemiğe Dayalı bir Uslupla Kalem’e aldıkları bu Eserler’inde, Eski Genç Hegelci Dostlar’ını Alaycı bir Dil’le eleştiriyor ve Devrim’in gerekliliğini reddeden, Çeşitli Eğilimler’deki Alman Sosyalistleri’ne Ağır bir Dil’le saldırıyorlardı. Eser’de kendi Görüşler’i ise birbirinden Kopuk bir biçimde ve eleştirdikleri Düşünceler’e Cevap Niteliği’nde Çeşitli Bölümler’e serpiştirilmiş olarak Yer alıyordu.

Engels 1845’de Brüksel’de Marx’la yeniden bir araya geldiğinde, ona Yeni geliştirdiği Materyalist Tarih Görüşü’nü  açıkladı. O Yaz Marx’la birlikte bir İngiltere Gezisi’ne çıktıktan sonra, Paris’e geçerek Uzun Süre orada yaşadı. Paris’te bulunduğu Yıllar’da, aralarında Gizli bir Sosyalist  Dernek olan Doğrular Birliği Üyeleri’nin de bulunduğu Göçmen Alman işçileri’ni ve Fransız Sosyalistleri’ni kendisinin ve Marxın Görüşleri doğrultusu’nda Örgütleme’ye çalıştı. Bu Çabalar’ı Sonucu’nda Doğrular Birliği, Haziran 1847’de Londra’da yapılan İlk Kongre’sinde Komunistler Birliği Ad’ını aldı.

Aynı Yıl’ın Sonbaharı’nda 2.Kongresi yapılan Birlik, Marx ve Engels’i Komunist İlke ve Siyasetler’i tanımlayan bir Program hazırlamakla görevlendirdi. 1848’de Manifest der kommunistischen Partei Başlığı’yla  yayınlanan bu Eser Engels’in Grundsaetze des Kommunismus Adlı Kitab’ında Ele aldığı Konular’dan Pek çoğunu içermesine Karşın, Esas olarak Marx tarafından hazırlanmıştı.

Alman Devletleri’ni Feodal Özellikleri Ağır basan Otoriter Yönetim’i devirip yerine Anayasa’ya Dayalı Temsili bir Hükümet Kurma Girişimler’i üzerine Patlak veren 1848 Devrimi, Marx ve Engels’in Hayatları’nda  bir Dönüm Noktası oldu. Bu, Devrim Süreci’ne doğrudan katılıp onu Komunist bir Zafer’e dönüştürebilmek Amacı’yla Devrimci Taktik Esnekliği göstermelerine Fırsat sağlayabilecek Tek Olgu’ydu. Eller’indeki Biricik Arac ise Marx’ın Köln’de Engels’in yardımı’yla çıkardığı Neue Rheinische Zeitung, Organ der Demokratie Adlı Gazete’ydi.  Demokratik bir Plartform’la ortaya çıkan bu Parti Organı, Amaçlar’ı açısından Önemli bir Rol oynadı. Marx ve Engels bu Gazete Aracılığı’yla Sürekli  değişen Gelişmeler Karşısında Gündelik Hedefleri ortaya koyarak Mücadele’yi yönlendirmeye Çalışma’nın yanı sıra Hükümetler’i, Partileri ve İzledikleri Siyasetleri Hedef alan bir Eleştiri Kampanyası Yürütme İmkanı buldular. Engels, bir yandan Neue Rheinische Zeitung’daki Yazılar’ını sürdürürken diğer yandan Elberfeld, Pfalz ve Baden’deki yerel Ayaklanma ve Savaş Taktikleri üzerinde yazdığı Kitap ve Makaleler’in Çoğunda 1848 Deneyimi’nin İzleri görülür.

1849 da aralarında bir İş Bölümü yaptılar. Marx Ekonomik Sorunlar’ı inceleyecek, Engels de Tabiat Bilimleri’yle Filosofi Sorunları üstünde çalışacaktı.

Devrim’in Başarısızlığa uğramasının ardından , Marx ve Engels Londra’da bir araya gelerek Komunistler Birliği’ni yeniden örgütlediler ve yakında Yeni bir Devrim’in patlak vereceği İnancı’yla Komunistler için Yeni Taktikler hazırlamaya başladılar. Engels, bu Dönem’de kendisinin ve Marx’ın içinde bulunduğu Maddi Zorluklar’ın üstesinden gelebilmek için Babasının Manchester’daki Fabrikası’nda Alt Kadame’de bir Görev almayı Kabul etti ve zamanla Fabrika’ya ortak oldu. Böylece Marx’a da Düzenli bir Biçimde Para gönderme İmkanı buldu. 1869’da Şirket’teki Hisseler’ini satarak, Hayat’ının Sonuna kadar Tahatça yaşamasını sağlayacak ve Her Yıl  Marxa 350 Sterlin gönderip diğer Masraflar’ını da karşılamasına yetecek bir Gelir elde etti.

Bu Dönem’de Manchester’de kalmak Zorunda  olduğundan, Marx’la İlişkilerini Düzenli Mektuplar’la sürdürdü ve onun Ad’ına Çeşitli Gazeteler’e Makaleler yazdı.

Marx'a yazdığı bir Mektup’ta şöyle der: 'Toplum’un Teknik bir İhtiyacı, Bilim’in ilerlemesine 10 Üniversite’den daha çok Yardım eder. Toricelli vd.leri’nin Hidrostatik Bilimi’ni 1500 ve 1600ler’de İtalya'nın Dağ Irmakları’nın düzenlenmesi İhtiyacı doğurmuştur. Ne yazık ki Almanya'da Bilimler’den, sanki Gök’ten inmişler gibi Söz eden Bilim Tarihleri yazmak Gelenek halindedir.' [2]

New York Tribune’da  (1851-1852) Marx’ın Ad’ıyla yayınlanan Bazı Makaleler’i, daha sonra Revolution and Counter-Revolution in Germany in 1848 Başlığı altında toplanarak kendi Ad’ıyla yayınlandı.

1864’te Marxla birlikte I.Enternasyonal’in Kuruluş Çalışmaları’na katıldı ve Örgüt’ün Yürütme Organı’na girdi. Bakunin’in Temsil ettiği Anarşist Akımlar’la yürütülen Mücadele’nin Başı’nda Yer aldı. Ama Paris Komunü Yenilgisi ve Bakuninciler’in Tasfiyesi’nden sonra Enternasyonal Merkezi’nin New York’a taşınması Nedeniyle Örgüt’le Bağları zayıfladı. Londra’ya yerleşerek Marxla birlikte Almanya ve Fransa’daki Sosyalist Hareketler’le yakından ilgilendi.

Marx ve Engels’in Marksist Öğreti’ye Katkıları’nı Kesin Çizgiler’le ayırmak Güç’tür. Bununla birlikte  Çalışmalar’ında Belirli bir İşbölümü yaptıkları gözlenebilir. Bu Çerçeve’de Doğa Bilimleri, Milliyetler Sorunu, Askerlik ve bir ölçüde de Uluslar arası İlişkileri Uzmanlık Konuları olarak üstlenen Engels, İş Dünyası’ndaki Bilgi ve Deneyimler’ini, özellikle de İngiliz Kapitalizm’ine ve İşçi Sınıfı’na ilişkin Gözlemler’ini Marx’a aktararak onun Ekonomik Çalışmaları’na da Yardımcı oldu. Marxın Das Kapital’ine  İngiliz Kapitalizm’ine dayanan Zengin veriler’le Önemli bir Katkı’da bulundu. Ayrıca Marksist İlkeler’in Geniş Kitleler’e ulaştırılmasında Önemli Rol oynadı.

Marxizm’de Marx'ın Pay’ını şöyle anlatır: ' İzin verirseniz burada kendimle ilgili bir Açıklama yapacağım. Son Günler’de, bu Öğreti’nin hazırlanmasındaki Pay’ım üzerine çok Şeyler söylendi. Marx'la beraber 40 Yıllık Çalışmamız Süresi’nce ve bundan önce, özellikle Kuram’ın Gelişmesinde, benim de bir Pay’ım olduğunu İnkar edemem. Ama Temel, Yönetici Düşünceler’in çoğu, özellikle Ekonomi ve Tarih Alanı’nda bunların Açık ve Kesin formülleştirilmeleri Marx'ın İşi’dir. Benim getirdiklerimi, olsa olsa birkaç Özel Kol dışında Marx da yapabilirdi. Ama onun yaptığını ben yapamazdım. Marx, hepimizi aşıyordu. Uzağı, hepimizden daha Geniş ve daha Çabuk görüyordu. Marx bir Deha’ydı. Bizler, olsa olsa Kabiliyetler’iz. Onsuz Kuram bu hale gelemezdi. Demek ki Haklı olarak onun Ad’ını taşıyor.'

Engels’in kendi başına Kalem’e aldığı en Önemli Eser , Diyalektik ve Tarihi Materyalizm’i Sistemli bir Biçimde ortaya koyduğu Anti Dühring, Herr Eugen Dührings Umwaelzung der Wissenschaft, Adlı Kitap’tır. 1883’te Kapitalizm Öncesi Toplumları Tarihi Materyalizm  Açısından ilk kez Sistemli olarak işleyen Aile’nin Kökeni’ni yazdı. Ölümünden sonra yayınlanan Dialektik der Natur’da ise Doğa Bilimleri’nin  Dialektik materyalizm’in Önermeleri’ni doğruladığını göstermeye çalıştı.

 

Son Yılları:

Engels, Marx’ın Ölümü’nden (1883) sonra Değişik Konular üzerine Çeşitli Makaleler yazdı.  Marx’ın yeniden basılan Eserleri’nin Giriş Bölümler’ini Kalem’e aldı. En Önemlisi Marx’ın tamamlanmamış El Yazmaları’na ve Notlar’ına dayanarak Kapital’in 2.ve 3.Ciltler’ini (1885, 1894) tamamladı. Diğer yandan Alman Sosyal Demokratları ve Dünya’nın Çeşitli Yerler’indeki Sosyalistler’le yazışarak, Marx’ın Etkisini Canlı tutmaya  ve Öğretiler’ini Savunanlar arasında Uyum ve Tutarlılığı sağlamaya çalıştı. Kanser’e yakalanması çalışmalar’ının Kesinti’ye uğramasına ve Çok geçmeden ölmesine Yol açtı.

Engels  biraz daha geri Plan’da durmakla birlikte Hayatı boyunca Marx’la hep Aynı Saf’ya Yer aldı, Ona Yönelik Saldırılar’ı da,ona gösterilen Saygı’yı da paylaştı. Hep bir İngiliz Centilmen’in İnceliği’ne Sahip, Yaşama Azmi’yle Dolu, Keskin Zekalı ve Şen bir İnsan olarak kaldı, denir. Bir Aşağılama karşısı’nda hemen Tepki gösteren ve bunu Şiddetle Karşılık vermeye kadar götürmekten çekinmeyen bir Onur Anlayışlı vardı. Marx’la birlikte karşılaştıkları Sorunlar’ı göğüslemek için bazen Saldırgan ve Acımasız Davranışlar’a da yönelirdi. Marxın Bazı Yakınları 1848’de bu tür Davranışlar’ını öne sürerek onu Engels’ten uzaklaştırmaya çalıştılarsa da bunu başaramadılar.

Sosyalist Ülkeler dışında Engels’in Marksizm’in Gelişmesindeki Kişisel Rolü üzerinde yeterince durulmamış, genellikle Marxla birlikte değerlendirilmiştir. Engels’e sonradan gösterilen İlgi ise, yalnızca Marx’la aralarındaki Farkı ortaya koymak için eserler’inin daha yakından incelenmesi Biçim’inde oldu. Bazı Uzmanlar bu İncelemeler Sonunda ‘Gerçek Marksizm’den Sapmalar’ı ve Çeşitli Çarpıtmalar’ı Engels’in eserler’ine ve Etkisi’ne bağlamışlardır. Buna Karşılık Uzmanlar’ın Büyük Bölümü Marxın Temelde Engels’le herhangi bir Görüş Ayrılığına düşmediği Kaınısındadır. Markist Politikalar’ın belirlenmesinde Marx ve Engels’in arasındaki Sıkı İşbirliği’ni Göz önüne seren Mektuplar’ı da bu Görüş’ü doğrulamaktadır.

 

Eserleri:

Engels’in Yazı ve Mektuplar’ından Seçmeler, W.O.Henderson tarafından derlenip, Engels:Selected Writtings , [3] Başlığı’yla yayınlandı.

-Die Lage der arbeitenden Klasse in England, [4] (İngiltere’de Emekçi Sınıflar’ın Durumu),

-İşçi Sınıfı’nın Durumu , 1844

-Die Deutsche Ideologie ,[5] (Alman İdeolojisi),

-Grundsaetze des Kommunismus , [6] (Marksizm’in Prensipleri),

-Revolution and Counter-Revolution in Germany in 1848 , [7](Almanya’da Devrim ve Karşı Devrim),

-Anti Dühring, Herr Eugen Dührings Umwaelzung der Wissenschaft, [8]( Anti Dühring, Bay Eugen Dühring’in  Bilim’de Devrimi ),Markist Öğreti’nin Gelişmesi’nde belki de En Büyük Katkı’da bulunan bu Eser, marx’ın Konumunu sarsmaya çalışan Prof.Eugen Dühring’in Alman Sosyal Demokratları arasındaki Etkisini kırdı.

-Der Ursprung der Familie, des Privateigentums und des Staates, [9](Cemiyet’in Asılları  )

-Die heilige Familie oder Ktitik der kritischen Kritik, Gegen Brubo Bauer und Consorten, [10](Kutsal Aile ya da Eleştirel Eleştiri’nin Eleştirisi, Bruno Bauer ve Hempalarına Karşı), Marx ile Birlikte yazdılar.

-Der Deutsche Bauernkrieg, [11](Almanya’da Köylü Savaşı),

-Socialisme Utopique et Socialisme Scientifique, [12](Hayalî Sosyalizm ve İlmî Sosyalizm),

-Zur Wohnungsfrage, [13](Konut Sorunu),

-Ludwig Feuerbach und der Ausgang der klassischen deutschen Philosofie, [14] (Ludwig Feuerbach ve Klasik Alman Felsefesi’nin Sonu),

-Die Rolle der Gewalt in der Geschichte,[15] (Tarih’te Zorun Rolü),

-Dialektik der Natur, [16](Doğa’nın Diyalektiği),

-Marx-Engels Selected Works, [17](Seçme Yapıtlar), 3 Cilt

-Sosyalist Düşünceler’in Gelişmeleri,

Marx'ın iki Büyük Buluşu Yazı’sında şöyle der: 'Oysa Asıl Proplem, İnsanlığın Gelişmesi içinde Kapitalist Üretim’in Tarihsel Yeri’ni belirlemek ve Belli bir Tarihsel Dönem için bu Üretim Biçimi’nin gelecekte Mutlaka ortadan kalkacağını göstermek; daha sonra, Kapitalist Üretim’in Gizli kalmış Karekter’ini ortaya koymaktı. Çünkü Sözü geçen Üretim Biçimi üzerinde yapılmış olan Eleştirmeler, o güne kadar sadece bu Üretim Biçimi’nin Uygunsuzluklar’ını ortaya koymuşlar ve bu Uygunsuzluklar’ı ortaya koyan Nedenler’i aynı Ölçüde Ele almamışlardı. Bu, Artık-Değer'in ortaya çıkarılmasıyla yapıldı. Böylece, Karşılığı ödenmemiş Emeğe Sahip çıkılmasının ve bu Sahip çıkıştan ayrılması Kabil olmayan bir Durum’un, yani İşçi’nin sömürülmesinin Kapitalist Üretim Biçimi’nin Temeli olduğu İspat edildi. İşçi’nin Emek Gücü’nün, Pazar’da bir Meta olarak Sahip olduğu Gerçek Değeri ödediği zaman bile, Kapitalist’in bu Güç’ten, onu almak için verdiği Değer’den çok daha fazla Değer çıkarabildiği ve bu Artık-Değer’in, en sonunda, Varlıklı Sınıflar’ın Elinde biriken ve durmadan artan Sermaye’nin Kaynağı olan Değerler’i doğurduğu da İspat edildi.... Maddeci Tarih Görüşü ve Artık Değer Kavramlar’ıyla Kapitalist Üretim’in Sırlar’ının açığa vuruluşunu, yani bu İki Büyük Buluşu Marx'a Borçlu’yuz. Bugün bütün Aytıntılar’ı ve bütün Bağlantılar’ı geliştirilerek ortaya konması gereken Sosyalizm’i bir Bilim haline getiren işte bu İki Buluş’tur.' [18]

 

İnsanı İnsan Eden Emek:

İnsan Alet yapan bir Hayvan’dır. Ancak Alet İş’i değil, İş Alet’i doğurmuştur. El’in Gelişmesi, Humangiller’in Başkalığında, atılmış en Önemli Adım’dır. Kant'ın da dediği gibi El, dışarıya doğru uzanmış bir Beyin’dir. Tüylü Atalarımız Dik yürümeyi, önce bir Kural, sonra bir Zorunluluk olarak Göze almışlarsa bunun Nedeni Eller’in başka türlü İşler yapmak Zorunda kalmış olmasıdır. Maymunlar’da bile Eller, tırmanmak için, Ayaklar’dan başka türlü kullanılmaktadır. El, İş’in bir Alet’i değil, İş’in ortaya çıkardığı bir Ürün’dür. El, yetkinleşmesini yaptığı İşler’e Borçlu’dur. El’in gelişmesi, İnsan Yapısı’nın bütün Bölümler’ini doğrudan etkiledi. İş’in El’i ve karşılıklı olarak El’in de İş’i geliştirmesi Humangiller’in İşbirliğini Zorunlu kılmıştır. Bu İşbirliği, başka bir değişle Toplumsallık, İnsanlar’ı, birbirlerine söylemeleri gereken bir Şeyler’i olmak durumuna getirmiştir. Dil, bu Zorunluluk’tan doğmuştur. [19]

 


[1]              Ekonomi Politik Üzerine Eleştiri Taslağı

[2]              Seçme Mektuplar, s.517

[3]              1967,

[4]              1845,

                ç.1974,

[5]              1845,

                ç.1968,1976,

[6]              1847,

                ç.1936,

                ç.1976, Komunizmin İlkeleri,

[7]              1886,

                ç.1975,

[8]              1878,

                ç.1966,

                ç.1977, Anti Dühring. Bay Eugen Dühring Bilimi Alt Üst ediyor.

[9]              1884,

                ç.1934,

                ç.1974, Aile’nin, özel Mülkiyet’in ve Devlet’in Kökeni,

[10]             1845,

                ç.1976,

[11]             1970,

                ç.1967,

                ç.1978, Köylüler Savaşı,

[12]             1880,

                ç.1945,

                ç.1970, Ütopik Sosyalizm ve Bilimsel Sosyalizm,

[13]             1878,

                ç.1970,

[14]             1888,

                ç.1962,

[15]             1896,

                ç.1974,

[16]             1925,

                ç.1970,1977,

[17]             1963-1970,

                ç.1976 (1.Cilt), 1977 (2.Cilt), 1979 (3.Cilt),

[18]             Engels/ Sosyalist Düşüncenin Gelişmesi, Ç. Salahattin Hilav, s.78-9

[19]             Sosyalist Düşüncenin Gelişmesi, Ç.Salahattin Hilav, 1964, s.24-28